Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Ainakin kuusi ihmistä kuoli räjähdyksessä Istanbulin keskustassa – Turkin johdon mukaan kyse vaikuttaa olevan terrori-iskusta

Turkin Istanbulissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja 81 haavoittunut räjähdyksessä kaupungin keskustassa. Turkin varapresidentin Fuat Oktayn mukaan kyseessä oli naispuolisen pommittajan tekemä isku. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aiemmin alustavien merkkien viittaavan siihen, että kyse on terrori-iskusta.

– Valtiomme yksiköt tekevät työtä löytääkseen syylliset tämän inhottavan hyökkäyksen takana, Erdogan sanoi lehdistötilaisuudessa.

Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla Istiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella neljän jälkeen iltapäivällä.

– Voi olla väärin sanoa varmuudella, että tämä on terrorismia, mutta ensimmäisten merkkien perusteella tämä haisee terrorismilta, Erdogan sanoi.

– Yritykset ottaa Turkki ja Turkin kansa haltuun terrorismin avulla ei onnistu tänään eikä huomenna.

Sosiaalisen median videoiden perusteella räjähdyksen yhteydessä näkyi liekkejä, ja se sai ihmiset juoksemaan paniikissa eri suuntiin.

– Olin 50–55 metrin päässä, yhtäkkiä kuului räjähdyksen ääni. Näin kolme tai neljä ihmistä maassa. Ihmiset juoksivat paniikissa. Ääni oli valtava. Oli mustaa savua. Se ääni oli todella kova, vei melkein kuulon, silminnäkijä Cemal Denizci kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Poliisi tyhjensi räjähdyspaikan ympäristön ihmisistä. Suurin osa lähialueen kaupoista sulki ovensa, mutta jotkin pysyivät auki.

– Emme ole peloissamme, kuulimme räjähdyksen mutta pysymme auki niin kauan kuin poliisi ei käske meitä sulkemaan, sanoi ravintolaa räjähdyspaikan lähistöllä pyörittävä Mustafa Guler.

Istiklalin kadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Äärijärjestö Isis teki vuosina 2015–2016 Turkissa useita iskuja, joissa kuoli satoja ihmisiä.

Suomesta ja Ruotsista surunvalittelut Turkkiin

Presidentti Sauli Niinistö on esittänyt surunvalittelunsa presidentti Erdoganille Istanbulin räjähdyksen vuoksi, kertoo presidentin kanslia Twitterissä. Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ottivat osaa tapauksen vuoksi.

– Olen syvästi surullinen kuullessani uutiset henkiä vaatineesta räjähdyksesta Istanbulissa Turkissa tänään. Ajatukseni ovat uhrien ja perheiden kanssa, Haavisto sanoi ulkoministeriön Twitter-tilin mukaan.

Turkin kokema terrorismi on noussut keskeiseksi kysymykseksi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosesseissa tänä vuonna. Turkki ei toistaiseksi ole suostunut ratifioimaan maiden jäsenyyksiä, koska se katsoo etenkin Ruotsin suhtautuvan liian lepsusti terrorismiin.

Myös Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström esitti Twitterissä surunvalittelunsa Turkin kansalle ja istanbulilaisille.