Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Oikeusministeriö nimitti selvityshenkilön kartoittamaan suomen kielen tilaa

Oikeusministeriö on nimittänyt selvityshenkilön kartoittamaan suomen kielen tilaa. Tehtävään on valittu Helsingin yliopiston suomen kielen professori ja suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Tiina Onikki-Rantajääskö.

Selvityshenkilön nimittämisestä päätettiin joulukuussa 2021. Hallituksen kansalliskielistrategian päämääränä on suomen kielen elinvoimaisuuden vahvistaminen.

– Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa suomen kieli on virallinen kieli. Tämä luo valtiovallalle erityisen vastuun kantaa huolta kielen elinvoimaisuudesta. Olen erittäin tyytyväinen, että vihdoin saamme tietoa, jonka pohjalta voidaan luoda suomen kieltä koskevaa politiikkaa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo tiedotteessa.

Selvityshenkilön tehtävänä on laatia selvitys suomen kielen yhteiskunnallisesta asemasta ja antaa ehdotuksia kielipoliittisiksi tavoitteiksi. Selvityshenkilön toimikausi jatkuu vuoden 2024 huhtikuun loppuun.

Kansalliskielistrategialle on asetettu kolme päätavoitetta. Näitä ovat oikeus palveluihin omalla kielellä, kansalliskielten aseman turvaaminen sekä elävä kaksikielisyys. Strategiassa halutaan myös edistää maahanmuuttajien kotoutumista molemmilla kansalliskielillä eli suomella ja ruotsilla.