Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

TEM: Ravintola-alalla nyt pulaa työntekijöistä ympäri Suomea – pula-ammattien listan kärjessä useita sotealan ammatteja

Suomessa työvoimapulan kasvu on hidastunut, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) syksyn ammattibarometrin tulosten perusteella.

Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä lisääntyi viime vuoden syksyyn nähden, mutta kevääseen verrattuna työvoimapula-ammattien määrä on hieman laskenut.

Valtakunnan tasolla työvoimapula-ammateiksi määriteltiin nyt 56 ammattia 200 keskeisestä ammatista.

Ammattibarometrin tulokset perustuvat syys-lokakuussa tehtyihin työ- ja elinkeinotoimistojen asiantuntija-arvioihin. Niissä tilannetta arvioidaan vuodeksi eteenpäin.

– Työllisyys- ja työttömyysluvut reagoivat viiveellä talouden käänteisiin. Laaja-alainen työvoimapula ei kuitenkaan hellitä, vaikka talous vetäisi henkeä muutaman kvartaalin yli, sanoo TEMin alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotteessa.

Hoitajista paljon pulaa

Vaikka pula-ammattien määrä on kokonaisuudessaan vähentynyt, nyt on yhä enemmän sellaisia ammatteja, joissa on paljon pulaa työvoimasta.

Hyvin yleisesti pulaa osaavasta työvoimasta katsotaan lähiaikoina olevan lähinnä sosiaali- ja terveysalan ammateissa. Pula-ammattien top-15-listan ammateista kolme neljäsosaa on sotealalta.

Tilanne on vaikea muun muassa lähihoitajien, sairaanhoitajien, sosiaalityön erityisasiantuntijoiden sekä varhaiskasvatuksen opettajien rekrytoinneissa.

Ravintola-alalla työvoiman ylitarjonnasta on palattu jälleen työvoimapulaan. TEM kertoo, että koronarajoitusten aikana ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden työmahdollisuudet olivat rajatut ja näissä ammateissa työvoimasta oli tuolloin ylitarjontaa. Ministeriön mukaan tilanne alkoi muuttua noin vuosi sitten, kun rajoituksista oli päästy.

Nyt ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä on pulaa ympäri Suomea, ja noin puolella ely-alueista pula on määritelty suureksi.

Ylitarjontaa luovan työn ammateissa

Työvoiman ylitarjontaa arvioitiin olevan kaikkiaan 29 ammatissa. Ylitarjonta-ammattien määrässä ei ole viime aikoina tapahtunut suurta muutosta. Ylitarjontaa on runsaasti luovan työn ja kulttuurialan ammateissa.

Myös niin sanotuissa perinneammateissa on enemmän työnhakijoita kuin tarjolla olevia työpaikkoja. Näitä ammatteja ovat muun muassa vaatturit ja pukuompelijat.

Alueellisessa vertailussa pula-ammattien määrä on kasvanut eniten vuoden takaisesta Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Lapissa. Työvoimapula-ammattien osuus oli suurin Kainuussa, missä lähes puolet arvioiduista ammateista määriteltiin pula-ammateiksi.