Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Pikkulasten rokotekattavuus Suomessa yhä hyvä, osassa maata varoitetaan liukkaudesta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pikkulasten rokotekattavuus Suomessa yhä hyvä – tuleeko pikkulasten koronarokote Suomeen?

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa edelleen hyvä. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut lainkaan perusrokotuksia kolmeen ikävuoteen mennessä.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että pikkulasten rokotustasossa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Rokotuskattavuus on perinteisesti paras maan itäosissa ja hieman matalampi länsirannikolla.

Koronarokotteita ei ole Suomessa annettu alle viisivuotiaille. Kontion mukaan Euroopassa myönnettiin juuri myyntilupa pikkulasten koronarokotteelle. Se voidaan antaa lapsille, joiden ikä on kuudesta kuukaudesta neljään vuoteen.

Suomi ei ole vielä tehnyt päätöstä, otetaanko pikkulasten koronarokote täällä käyttöön.

Pohjois-Pohjanmaalla ja idässä varoitetaan liukkaudesta

Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja osassa Koillismaata on syytä olla aamuun asti varovainen liikenteessä. Ilmatieteen laitos varoittaa alueilla liukkaasta liikennesäästä.

Varoitus on voimassa aamuyhdeksään saakka.

Muualla Suomessa liikennesäävaroituksia ei ole.

Merialueille on päivällä luvassa kovaa tuulta. Tuulivaroitus on voimassa puolestapäivästä iltaseitsemään Selkämerellä, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä ja Itämeren pohjoisosissa. Suomenlahdelle tuulivaroitus on annettu iltapäivästä myöhäiseen iltaan.

Kirja-alan edistämispalkinto virtuaaliselle LANU!-kirjallisuusfestivaalille - palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa

Kirja-alan edistämispalkinto on myönnetty lasten, nuorten ja nuorten aikuisten virtuaaliselle LANU!-kirjallisuusfestivaalille.

Palkintotiedotteen mukaan LANU! on maksutta järjestettävä festivaali Youtubessa ja Instagramissa ja festivaali tukee kirja-alaa sekä lasten ja nuorten kiinnostusta lukemiseen.

Kirja-alan edistämispalkinto on arvoltaan 15 000 euroa, ja se jaetaan tänään Helsingin kirjamessuilla ensimmäistä kertaa. Palkinnon tarkoituksena on palkita tai avustaa kustannus- ja kirja-alan innovaatioita. Sen rahoittaa Suomen Messusäätiö.

Kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu huipentuu illalla

Viides kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu huipentuu illalla Helsingissä. Voittaja julkistetaan Musiikkitalossa kuultavan toisen orkesterifinaalin päätteeksi.

Finaaliin valittiin kuusi kilpailijaa, joista kolme soitti orkesterifinaaliesityksensä jo eilisiltana, loput kolme tänään.

Finalistien joukossa ei ole yhtään suomalaista.

Voittopalkinto on 30 000 euroa.

Euroopan keskuspankilta odotetaan jälleen isoa koronnostoa

Euroopan keskuspankin (EKP) odotetaan jatkavan tänään ohjauskorkojensa hilaamista vauhdilla ylöspäin, jotta voimakkaasti kiihtynyttä inflaatiota saataisiin hillittyä.

Pankkikonserni Nordea odottaa, että EKP kertoo tänään uudesta isosta 0,75 prosenttiyksikön koronnostosta. Nordea ennakoi keskuspankin myös viestivän, että korkojen nostamista jatketaan tämän jälkeenkin.

Euroalueella inflaation kiihtyminen jatkui syyskuussa. Kuluttajahinnat nousivat noin kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Hintojen nousua vauhditti etenkin energian kallistuminen.

EKP on ryhtynyt viime kuukausina voimakkaasti kiristämään rahapolitiikkaansa, jotta hintojen nousu saataisiin kuriin.

Facebookin omistavan Metan tulos romahti vuoden takaisesta

Facebookin omistavan Metan tulos romahti heinä-syyskuussa vuoden takaiseen verrattuna. Sosiaalisen median jätin nettotulos oli vuoden kolmannella neljänneksellä noin 4,4 miljardia dollaria, kun se vuotta aiemmin ylsi 9,2 miljardiin dollariin.

Jämähtäneistä käyttäjämääristä ja mainostulojen laskusta kärsivän yhtiön liikevaihto laski nelisen prosenttia 27,7 miljardiin dollariin vuoden takaisesta 29 miljardista dollarista.

Tulosjulkistuksen yhteydessä Meta kertoi suunnittelevansa toimintaansa merkittäviä muutoksia parantaakseen tehokkuutta vaikeassa taloudellisessa toimintaympäristössä. (Lähde: AFP)

YK uskoo viljanvientisovun jatkon olevan mahdollinen - epävarmuus on jo nostanut joitakin hintoja

YK suhtautuu suhteellisen toiveikkaasti mahdollisuuksiin jatkaa sopimusta, joka sallii viljan viennin sodan keskeltä Ukrainasta.

YK:n johdolla saavutettu sopu Venäjän ja Ukrainan välillä on voimassa marraskuun 19. päivään asti. Siinä on sovittu ehdoista, joilla viljan vienti ukrainalaissatamista on mahdollista. Samanaikaisesti allekirjoitettiin myös sopimus, joka sallii venäläisen ruoan ja lannoitteiden viennin länsimaiden asettamista pakotteista huolimatta.

Epävarmuus sopimuksen jatkosta on jo aiheuttanut joidenkin tuotteiden kallistumista. YK:n edustaja sanoo suhtautuvansa jatkomahdollisuuksiin optimistisesti. Venäjä on painottanut, että myös sen ruoka- ja lannoiteviennin jatko on taattava. (Lähde: AFP)

YK:n Guterres BBC:lle: Jos ilmastonmuutoksen suuntaa ei saada muuttumaan, olemme tuomittuja

Ilmastonmuutoksen nykyinen suunta on saatava muuttumaan tai olemme tuomittuja, sanoo YK:n pääsihteeri Antonio Guterres BBC:n haastattelussa.

Guterresin mukaan ilmastonmuutos on jäänyt viime aikoina sivuun muun muassa inflaation, Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan sekä energian ja ruoan hinnannousun vuoksi. Hän toivoo, että asia nostetaan kansainvälisen keskustelun keskiöön.

Guterres vetoaa maihin, jotta ne investoisivat uusiutuvaan energiaan. Hän korostaa BBC:lle, että typerintä olisi nojautua fossiilisiin polttoaineisiin, jotka ovat aiheuttaneet ilmastokatastrofin.