Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Yli miljoona kotitaloutta vailla sähköä Ukrainassa Venäjän uusien iskujen jäljiltä

Ukrainan viranomaiset kertovat yli miljoonan kotitalouden olevan vailla sähköä Venäjän uusimpien iskujen jäljiltä. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä ampui tänään 36 rakettia Ukrainaan massiiviseksi luonnehditussa hyökkäyksessä.

Pahiten kärsi Hmelnytskyin alue, jossa sähköttä on 672 000 asiakasta. Lisäksi satojatuhansia on vailla sähköä Mykolajivin, Volynian, Tsherkasyn ja Rivnen alueilla.

Ukrainan kansallinen energiayhtiö Ukrenergo kertoi aiemmin päivällä, että Venäjä on jälleen tehnyt ohjusiskuja Ukrainan länsiosien energiainfrastruktuuriin. Useiden alueiden viranomaiset ovat kertoneet sähkökatkoksista iskujen jälkeen.

Ukrenergon mukaan tuoreiden iskujen vauriot ovat samaa luokkaa kuin viime viikon alun iskuissa tai jopa suurempia. Venäjä iski 10.–12. lokakuuta ohjuksilla ja lennokeilla ympäri Ukrainaa muun muassa energialaitoksiin.

Ukrenergon mukaan lauantain iskujen seurauksena sähkönkulutusta on rajoitettu pakkokeinoin muun muassa Kiovan, Tshernihivin, Sumyn, Harkovan, Poltavan ja Zaporizhzhjan alueilla. Vaurioiden korjaustyöt ovat käynnissä. Hmelnytskyin kaupungin kerrotaan olevan kokonaan vailla sähköä, ja kaupunki varautuu myös vesipulaan.

Kiovan pormestari kertoi Telegramissa Ukrainan ilmapuolustuksen torjuneen useita kohti pääkaupunkia ammuttuja raketteja, kertoo Guardian. Myös Odessan rannikkokaupunkiin kohdistui kaksi ohjusiskua, joiden seurauksena osassa kaupunkia koettiin sähkökatkoja.

Ukrainan voimalaitoksista oli jo aiemmin tuhottu liki kolmasosa

Ukrainalaiset olivat monin paikoin rajoittaneet omaehtoisesti kulutustaan jo ennen lauantain iskuja.

– Olemme kiitollisia ihmisille, jotka ovat vähentäneet sähkönkulutusta kodeissaan, sekä yrityksille, jotka tekevät samoin toimistoillaan ja työpaikoillaan. Näemme säästöjä eri alueilla, ja eri päivinä vapaaehtoisen kulutuksen leikkausten suuruus vaihtelee keskimäärin viidestä prosentista aina 20 prosenttiin, Ukrenergon toimitusjohtaja Volodymyr Kudrytskyi kertoi AFP:lle kirjoitetussa lausunnossa.

Useisiin ukrainalaiskaupunkeihin tehtiin maan viranomaisten mukaan uusia iskuja myös tämän viikon alussa. Tuolloin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Venäjän tuhonneen 30 prosenttia Ukrainan voimalaitoksista.

Brittitiedustelu: Venäjä on saanut valmiiksi proomusillan Dneprjoelle

Venäläisjoukot jatkavat hallussaan olevien Dneprjoen ylityspaikkojen vahvistamista Hersonin kaupungin tuntumassa, kertoi Britannian puolustusministeriö tiedonannossaan Twitterissä.

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on saanut valmiiksi proomuista rakennetun, tilapäisen kelluvan sillan, joka on kasattu ukrainalaisiskuissa ajokelvottomaksi vahingoitetun Antonivskyin sillan kupeeseen.

Britannian mukaan Venäjä on turvautunut sillan rakennuksessa siviilikäyttöön tarkoitettuihin proomuihin menetettyään suuret määrät sotilaallista joenylityskalustoaan. Kyseessä arvellaan olevan ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun Venäjän armeija on joutunut turvautumaan tällaisen sillan rakentamiseen.

Britit arvelevat, että Venäjä pyrkii korjaamaan uuden proomusillan osia mahdollisimman nopeasti, jos niitä vaurioituu uusissa ukrainalaisiskuissa.

Saksa, Ranska ja Britannia vaatineet YK-tutkintaa Iranin toiminnasta

Lauantaina Iran varoitti Euroopan maita provokaatioista sen jälkeen, kun Ranska, Saksa ja Britannia olivat pyytäneet YK:lta puolueetonta tutkimusta iranilaisten lennokkien havaitusta käytöstä Ukrainassa. EU ja Britannia olivat aiemmin tällä viikolla ottaneet käyttöön uusia Iraniin kohdistuvia pakotteita.

Iran on kiistänyt antaneensa Venäjälle aseita Ukrainan hyökkäyssotaa varten ja syyttänyt eurooppalaismaita poliittisesta painostuksesta.

– Me tuemme rauhaa ja välitöntä loppua Ukrainan sodalle poliittisen prosessin kautta, kommentoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Nasser Kanani.

Iranin on katsottu toimittaneen Venäjälle muun muassa monin paikoin Ukrainassa havaittuja kamikazelennokkeja.

---

Lähteenä myös AFP.