Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäjä kertoo "evakuoivansa" siviilejä Hersonin alueelta – miehityshallinnon johtaja pyysi apua

Venäjä sanoo aikovansa auttaa siviilejä lähtemään Hersonin alueelta, jolla on meneillään Ukrainan vastahyökkäys. Etelä-Ukrainassa sijaitseva Herson on osittain Venäjän miehittämä, ja alueen miehityshallinnon johtaja pyysi torstaina Venäjältä apua siviilien evakuoimiseen alueelta.

Herson on yksi niistä neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä laittomasti liitti itseensä kuun vaihteessa.

– Hallitus päätti järjestää apua asukkaiden poistumiselle (Hersonin) alueelta maan (Venäjän) muille alueille, Venäjän varapääministeri Marat Husnullin sanoi valtiollisella televisiokanavalla.

– Tarjoamme kaikille ilmaisen majoituksen ja kaiken tarvittavan.

Aiemmin päivällä Venäjän asettaman miehityshallinnon johtaja Vladimir Saldo pyysi apua evakuointeihin. Pyyntö antaa viitteitä siitä, että Ukrainan vastahyökkäys Hersonissa on etenemässä.

– Kehotamme kaikkia Hersonin alueen asukkaita, jos he haluavat, poistumaan muille alueille suojatakseen itseään ohjuksilta, Saldo sanoi Telegramissa.

– Pyydän maan (Venäjän) johtoa auttamaan tämän työn organisoimisessa. Me Hersonin alueen ihmiset tiedämme, ettei Venäjä hylkää omiaan.

Saldo sanoi, että alueelle tehdään yhä enemmän raketti-iskuja, jotka aiheuttavat merkittävää vahinkoa. Hänen mukaansa Hersonista evakuoitavat menisivät Krimin niemimaalle sekä Etelä-Venäjälle.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjä on sodan aikana pakkosiirtänyt yli miljoona ukrainalaista Venäjälle.

Laittomista alueliitoksista huolimatta Venäjällä ei ole edes hallussaan koko Hersonin aluetta. Kesän lopussa vastahyökkäyksen aloittanut Ukraina on viime aikoina vapauttanut kyliä ja kaupunkeja alueen pohjoisosassa. Viime viikolla Ukraina valtasi takaisin yli 400 neliökilometrin alueen Hersonissa, ja eilen Ukraina kertoi vapauttaneensa jälleen viisi asutuskeskusta alueella.

Alueen pääkaupunki Herson on yhä Venäjän hallussa. Se oli ensimmäinen merkittävä Ukrainan kaupunki, jonka Venäjä miehitti aloitettuaan hyökkäyssotansa helmikuussa.

Ukrainalaisviranomaiset: Venäjä on tehnyt lennokki-iskuja Kiovan alueella

Venäjä on tehnyt varhain torstaina lennokki-iskuja Ukrainan pääkaupungin Kiovan alueella, kertovat ukrainalaisviranomaiset. Paikallinen poliisi kertoo, että iskut osuivat infrastruktuurikohteisiin.

Kiovan alueen poliisipäällikön Andrii Nebytovin mukaan kolme lennokkia iski Butshan alueelle. Uutiskanava CNN kertoo Nebytovin kertoneen viestipalvelu Telegramissa, että räjähdykset sytyttivät tulipaloja. Alustavien tietojen mukaan iskut eivät ole aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Nebytov ei yksilöinyt, minkälaisiin infrastruktuurikohteisiin Venäjä iski lennokeilla. Lennokki-iskuja tehtiin viime yönä myös Makariviin Kiovan alueella.

Kiovan alueen kuvernööri Oleksi Kuleba pyysi Telegram-viestipalvelussa ihmisiä olemaan jakamatta kuvia tai videoita iskupaikalta.

Ukraina on viime aikoina syyttänyt Venäjän käyttäneen iranilaisia lennokkeja iskuihin Ukrainassa.

Ukrainan sähköverkko vakautettu

Ukrainan sähköverkko on saatu vakautettua Venäjän iskujen jäljiltä, kertoo Ukrainan kansallinen energiaoperaattori Ukrenergo. Venäjä on tehnyt tällä viikolla mittavia ohjusiskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin, ja niiden seurauksena ukrainalaisia kehotettiin rajoittamaan sähkön käyttöä.

Ukrenergon johtajan Volodymyr Kudrytskyin mukaan tällä hetkellä ei ole tarvetta suunnitelluille sähkökatkoille, koska sähköntoimitukset eri puolille Ukrainaa on saatu vakautettua.

– Me kestimme kenties historian suurimman ohjushyökkäyksen energiainfrastruktuuria kohtaan. Tarvitaanko tulevaisuudessa rajoituksia riippuu pitkälti siitä, tuleeko uusia pommituksia ja tuhoja.

Venäjän ohjusisku osui Mykolajivissa kerrostaloon

Venäjä on iskenyt yöllä ohjuksilla Mustanmeren satamakaupunki Mykolajiviin. Kaupungin pormestari Oleksandr Senkevitsh kertoi Telegram-viestipalvelussa viisikerroksisen kerrostalon kahden ylimmän kerroksen tuhoutuneen iskussa täysin ja alempien kerrosten olevan raunioina.

Guardianin mukaan pelastustyöt raunioissa ovat käynnissä. CNN kertoo viranomaisten tietoihin perustuen, että ainakin seitsemän ihmistä on kateissa ja heitä etsitään tuhoutuneen rakennuksen raunioista. Raunioista on löydetty 11-vuotias poika, joka on kuljetettu hoitoon.

Viranomaisten mukaan Venäjä ampui kaupunkiin ainakin kahdeksan S-300-ilmatorjuntaohjusta.

AFP:n mukaan Venäjän iskut Mykolajiviin alkoivat paikallista aikaa kello 1.

Venäjä on nyt kohdistanut neljänä peräkkäisenä päivänä iskuja Ukrainan siviili-infrastruktuuriin. Iskut on tehty sen jälkeen, kun Venäjän valtaamalta Krimin niemimaalta Venäjälle kulkevalla Kertshinsalmen sillalla räjähti viime lauantaina. Räjähdys vaurioitti autoliikenteelle tarkoitettua siltaa ja sen vieressä kulkevaa rautatiesiltaa. Venäjä kertoi eilen pidättäneensä kahdeksan ihmistä epäiltynä räjähdyksestä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP