Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäjä uskoo Turkin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodassa – Venäjä iski vilkkaalle torille Ukrainassa, ainakin seitsemän kuoli

Venäjä uskoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodassa, kertoi Kremlin ulkopoliittinen edustaja keskiviikkona.

– Turkkilaiset tarjoutuvat välittäjiksi. Jos neuvotteluja seuraa, ne todennäköisesti pidetään heidän alueellaan Istanbulissa tai Ankarassa, Juri Ushakov sanoi.

Ushakov sanoi uskovansa, että Erdogan ehdottaa asiaa "virallisesti" tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa torstaina.

Turkki ei ole liittynyt mukaan länsimaiden Venäjä-pakotteisiin. Se on jo kahdesti isännöinyt Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluja mukaan lukien Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kohtaamisen maaliskuussa.

Tulitaukoneuvottelut ovat tällä hetkellä täysin jäissä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti taannoin, etteivät mitkään neuvottelut Putinin kanssa tule koskaan kyseeseen sen jälkeen kun Venäjä väitti liittäneensä itseensä neljä Ukrainan aluetta.

– Tahtoisin sanoa hänelle, ettei koskaan pidä sanoa ei koskaan, Kremlin edustaja Ushakov sanoo.

Venäjä i ski vilkkaalle torille, ainakin seitsemän kuoli

Venäjä jatkoi keskiviikkona kostoiskujaan Ukrainaan viikonloppuna Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneen räjähdyksen vuoksi. Iskussa vilkkaalle torille Avdijivkan kaupunkiin kuoli ainakin seitsemän ihmistä, kertoivat paikallisviranomaiset.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi pidättäneensä kahdeksan ihmistä epäiltynä sillan räjähdyksestä. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot, muun muassa Tass.

Tassin mukaan FSB kertoo räjähdyksen takana olevan Ukrainan sotilastiedustelun johtajan Kyrylo Budanovin. FSB:n mukaan kahdeksasta pidätetystä ihmisestä viisi on Venäjän kansalaisia ja kolme muuta Ukrainan ja Armenian kansalaisia.

FSB väittää, että räjähteet oli pakattu muovirulliin, jotka oli kuljetettu Venäjälle Ukrainan satamakaupunki Odessasta Bulgarian, Georgian ja Armenian kautta. Räjähdyksestä levinneen video- ja kuvamateriaalin mukaan sillalla räjähti kuorma-auto ja räjähdyksestä levinnyt tulipalo sytytti myös viereisellä rautatiellä kulkeneen junan säiliövaunuja tuleen.

Vuonna 2018 valmistunut silta vaurioitui lauantaisessa räjähdyksessä. Sillalla kulkee autoliikennettä, ja sen vieressä kulkee lisäksi rautatiesilta.

Zaporizhzhjan ydinvoimalasta katkesivat sähköt useiksi tunneiksi

Pommitukset lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa ovat jälleen jatkuneet, kertoi YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA. Ydinvoimala kytkeytyi keskiviikkona pois sähköverkosta useiden tuntien ajaksi, kertoi IAEA:n johtaja Rafael Grossi Twitterissä. Katkos johtui läheisistä pommituksista, hän kertoi. Voimala saatiin kuitenkin iltapäivällä kytkettyä takaisin sähköverkkoon, hän vahvisti.

Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä reaktorien jäähdyttämiseen sekä muiden turvallisuustoimintojen ylläpitämiseen.

Grossi korosti tämän osoittavan jälleen, että Zaporizhzhjan ydinvoimala tarvitsee suojakseen turvavyöhykkeen niin pian kuin mahdollista.