Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Teollisuuden tilaukset kasvavat pitkälti inflaation turvin, arvioivat pääekonomistit – elokuussa rivakoin nousu sitten tammikuun

Ekonomistit arvioivat teollisuuden uusien tilausten arvon kasvaneen lähinnä inflaation varassa.

Tilastokeskus kertoi maanantaina, että teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat elokuussa 15,9 prosenttia vuoden takaisesta. Tilaukset kasvoivat kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Selvästi eniten kasvua tapahtui kemianteollisuudessa, jossa tilaukset kasvoivat noin 38 prosenttia vuoden takaisesta.

Yritysten saamien tilausten kasvu on kuluneena vuonna hidastunut viime vuoden rivakan nousun jälkeen. Kasvuprosentti oli rivakoin tammikuun jälkeen.

Tilastokeskus mittaa tilausten arvoa. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi lukujen perusteella tuoreeltaan, että uusien tilausten virta viittaa heikkenemiseen, kun huomioidaan hintojen nousu. Hän arvioi tiedotteessa, että Suomen teollisuus kärsii vähitellen kysynnän heikkenemisestä.

– Venäjän kanssa käyty kauppa on romahtanut, talouskasvu hyytyy maailmanlaajuisesti ja inflaatio sekä nousevat korot rasittavat kotimaista kysyntää, Kuoppamäki kirjoitti.

Myös Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että kuluvan vuoden osalta uusien tilausten kehitys on perustunut suurelta osin kallistuneisiin hintoihin.

– Pelkkään hintojen nousuun nojaava kasvu ei kuitenkaan tule heijastumaan myöhemmin Suomen bruttokansantuotteessa tai teollisuuden tuotannon volyymissa, Appelqvist kirjoitti tiedotteessa.

Tilastokeskus muistuttaa, että tilastossa voimakkaat heilahtelut ovat mahdollisia, koska uudet tilaukset kohdistetaan aina yhdelle kuukaudelle. Heinäkuussa tilausten määrässä oli laskua viime vuoteen nähden.

"Jonkinlainen voitto"

Elokuun teollisuustuotanto kasvoi 2,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi eniten sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon alalla. Kasvua nähtiin esimerkiksi myös kaivostoiminnassa, kun taas kemianteollisuus sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuus olivat laskusuunnassa.

Appelqvist pitää tilannetta kohtalaisena, vaikka kasvu on hidastunut.

– Sivusuunnassakin kulkeva tuotantokäyrä on haastavissa olosuhteissa jonkinasteinen voitto. Jatkossa vaikeuksia on silti odotettavissa lisää, eivätkä euroalueen energiakriisin ja kiristyvän rahapolitiikan tuomat haasteet ole likimainkaan ohi, hän kirjoitti.