Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Zelenskyin mukaan Lymanin kaupungissa ei ole enää venäläisjoukkoja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan strategisesti tärkeä Lymanin kaupunki Itä-Ukrainassa on nyt täysin vapaa Venäjän joukoista.

Venäläisjoukot vetäytyivät kaupungista jo lauantaina, mutta Zelenskyi kertoi samana iltana taisteluiden vielä jatkuvan. Tänään puolenpäivän jälkeen Zelenskyi kertoi sosiaalisessa mediassa jakamassaan videoviestissä kaupungin olevan täysin vapautettu.

Lymanin menetyksen on arvioitu olevan yksi Venäjän pahimmista sotilaallisista tappioista Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan aikana. Venäjältä kului keväällä viikkokausia Lymanin valtaamiseen.

Kaupungista vetäytyneiden venäläissotilaiden tilanteesta on liikkunut ristiriitaisia arvioita. Venäjän puolustusministeriö kertoi vetäneensä joukkonsa Lymanista parempiin asemiin saartamisuhan takia.

Lymaniin oli sijoitettu noin 5 000 venäläissotilasta, jotka Britannian tiedusteluraportin mukaan kärsivät merkittäviä lisätappioita vetäytyessään kaupungista.

Ukrainan puolustusministeriö puolestaan kertoi jo lauantaina Twitterissä, että lähes kaikki Lymaniin sijoitetut venäläissotilaat olivat joko kuolleet tai joutuneet vangiksi.

Aiemmin lauantaina Ukraina sanoi omien joukkojensa saapuneen kaupunkiin. Ukrainan puolustusministeriön julkaisemalla videolla sotilaat kiinnittivät Ukrainan lipun Lymanin nimikilpeen.

Brittitiedustelu: Vetäytyminen Lymanista on poliittinen takaisku Venäjälle

Venäläisjoukkojen vetäytyminen Lymanin kaupungista Ukrainassa tarkoittaa Venäjälle huomattavaa poliittista takaiskua, arvioi Britannian sotilastiedustelu.

Tiedusteluraportin mukaan Lymanista vetäytyminen on johtanut siihen, että korkeat virkamiehet ovat arvostelleet Venäjällä julkisesti maan sotilasjohtoa.

Lymanin kaupunki sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti liittäneensä tällä viikolla osaksi Venäjää. Kyse on ensimmäisestä kaupungista Donetskin alueella, jonka Ukrainan armeija on vallannut väitettyjen alueliitosten jälkeen.

Lyman on myös strategisesti tärkeä rautatiekeskus, joka yhdistää Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueet Ukrainan itä- ja koillisosissa. Venäjän joukot olivat tehneet Lymanista suuren logistiikka- ja kuljetuskeskuksen.

Julkisen arvostelun uskotaan voimistuvan Venäjällä entisestään, jos Ukrainan armeija onnistuu valtaamaan takaisin useampiakin Venäjän itseensä liitetyiksi julistamia alueita.

Venäjän perustuslakituomioistuin tunnusti ukrainalaisalueiden liittämisen Venäjään laillisena

Venäjän perustuslakituomioistuin on tänään tunnustanut laillisiksi sopimukset neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään. Putin ilmoitti perjantaina Venäjän liittävän itseensä neljä Ukrainalta laittomasti valtaamaansa aluetta.

Liittymisväite koskee Ukrainalle kuuluvia Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueita.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi hankkeen jo etukäteen. Sopimuksilla ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä eikä kyseisten alueiden asema siten ole muuttunut miksikään.

Paavi Franciscus tuomitsi Venäjän laittomat alueliitokset

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus tuomitsi tänään Venäjän laittomat alueliitokset. Paavi vetosi Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan sodan ja pyysi Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyia olemaan avoin rauhanneuvotteluille.

– Tuomitsen vahvasti viime päivien aikana syntyneen vakavan tilanteen, jossa kansainvälisen oikeuden periaatteiden vastaisia toimia on jatkettu. Se lisää ydinaseiden leviämisen riskiä ja antaa aihetta pelätä hallitsemattomia ja katastrofaalisia seurauksia maailmanlaajuisesti, paavi sanoi rukoushetken yhteydessä.

Kyse oli ensimmäisestä kerrasta Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana, kun paavi kohdisti puheensa suoraan Venäjän presidentille.

Kansainvälistä yhteisöä paavi kehotti tekemään kaikkensa sodan lopettamiseksi.