Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Niinistö Ylellä: En näe merkkejä todellisesta sodasta Venäjän ja lännen välillä – "Putinin sotapuheet on suunnattu kotimaiselle yleisölle"

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Yleisradion Ykkösaamussa lauantaina, ettei näe merkkejä todellisesta sodasta Venäjän ja lännen välillä.

Presidentti Vladimir Putin väitti sodan olevan käynnissä, kun hän puhui Moskovassa seremoniassa, jossa Venäjä liitti itseensä miehitettyjä Ukrainan alueita.

– Puhe oli liki kokonaisuudessaan länttä vastaan. Mutta hän ei ole sanonut käyvänsä sotaa Ukrainaa vastaan. Jotenka tässä taitaa olla enemmän vaikuttamisesta kysymys ja luulen, että tuo on kotimaiseen käyttöön. Tarkoitus on ehkä vähän lieventää niitä tuntemuksia, että takkuileeko se sota kuinka pahasti ja toisaalta sitten myöskin kannustaa liikekannallepanoa, Niinistö arvioi.

Niinistö ei siten pitänyt todennäköisenä, että sota eskaloituisi Ukrainan rajojen ulkopuolelle.

– Siihen on varmasti suuri intressi vähän kaikilla, myös Venäjällä, hän sanoi.

Venäjän lavastamilla valekansanäänestyksillä perustellut alueliitokset eivät Niinistön mukaan muuta Ukrainan karttaa mitenkään.

– Ne ovat Ukrainan alueita, Niinistö totesi.

Hän arvioi, että Venäjä tarvitsee alueliitoksia omaan käyttöönsä, kotimaiseen hengennostatukseen.

– Tässä on sellainen silmänkääntötemppu, kun Venäjä on hyökännyt näille alueille. Tämän jälkeen he tulevat sanomaan, että he puolustavat niitä ja ukrainalaiset hyökkäävät. Saattaa olla että tässä pyritään myöskin jonkinnäköiseen isänmaallisen hengen luomiseen Venäjällä, että nyt äiti-Venäjää loukataan.

"Putinilla on myös oma kohtalonsa pelissä"

Niinistö arvioi olevan epävarmaa, kuinka hyvin viesti esimerkiksi Hersonin venäläisyydestä menee läpi Venäjän kansan parissa. Värväysikäisten nuorten miesten joukkopako maan rajojen yli viittaa kuitenkin siihen, että tarina äiti-Venäjän puolustamisesta ei mene ihmisille täysimääräisesti perille.

– Liikekannallepanoa tapahtuu, aika mittavin määrin. Sen vaikutukset ovat sitten eri asia, mikä on rintamalle lähtevän väen osaamistaso ja ennen kaikkea varustetaso.

Niinistö ei uskonut, että vastoinkäymiset sodassa olisivat vaikuttaneet Putinin asemaan. Eri suuntaan vaikuttavia ryhmiä näyttää olevan, mutta Putinilla on ohjat. Kansan mielipide on toinen asia.

– Kyllä varmasti siellä kansan piirissä tiedetään ehkä enemmän kuin me luulemmekaan. Sota on kova sana. Kyllä se pelottaa myös venäläisiä.

Niinistö arvioi, että alueliitosten myötä Putin korotti panoksia entisestään ilmoittamalla että ratkaisu on ikuinen.

– Vaikuttaa ehdottomasti siltä, että hänellä on nyt kaikki panokset pelissä. Myös oma kohtalonsa.

Omasta yhteydenpidostaan Putiniin Niinistö totesi, että edellinen puhelu presidenttien välillä oli toukokuussa, jolloin hän ilmoitti Suomen olevan nyt lähdössä Naton jäseneksi. Hän ei nähnyt, että juuri nyt olisi edellytyksiä jatkaa keskusteluja.

– Sellaisessa tilanteessa, jossa selvästi on pääteltävissä, että siitä on jotain konkreettista hyötyä. Nyt joutuu tekemään sen johtopäätöksen, ettei ole ilmassa mitään sellaista, jossa voisi hyvää edistää, Niinistö sanoi.

Suomella ei välitöntä uhkaa

Sodasta huolestuneille kansalaisille Niinistö sanoi, että suomalaisilla on aina ollut käytännön järkeä päässä, päättäväisyyttä ja varovaisuutta.

– Sellaista, että me kykenemme kyllä vastaamaan miltei mihin tahansa. Olen sitä mieltä, että meitä ei mikään konkreettinen vaara välittömästi uhkaa, eikä ole nyt eteenpäin nähtävissäkään. Mutta käytännön järjen varovaisuus on kyllä paikallaan.