Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Putin allekirjoitti asetuksen miehitettyjen alueiden "liittymisestä" Venäjään

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää puheen, jossa hän ilmoittaa Venäjän Ukrainassa miehittämien Donetksin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhian alueiden "liittymisestä" osaksi Venäjää.

Asetus alueiden liittymisestä on tarkoitus antaa perjantaina.

Tilaisuuden ilmoitettiin alkavan kello 15. Putin oli tuttuun tapaansa myöhässä, kun Kremlin suuren palatsin vieraat odottivat.

Hän sanoi alueiden "miljoonien ihmisten tahdon" olleen liittyä Venäjään. Putin sanoi alueilla olevan historiallinen yhteys, jota kukaan ei voi hajottaa. Putin väitti liittymisen menettelyjen olleen YK:n sääntöjen mukaiset.

Putin kutsui "sotilaalliseen erikoisoperaation" osallistuneita sotilaita sankareiksi. Salissa pidettiin lyhyt hiljainen hetki.

Putin ilmoitti Venäjän olevan valmis palaamaan neuvottelupöytään Ukrainan kanssa. Ukrainan pitäisi silti kunnioittaa liitettyjen alueiden koskemattomuutta. Putin sanoi Venäjän suojelevan alueitaan kaikin mahdollisin keinoin ja pyrkivänsä vahvistamaan niiden turvallisuutta.

Hän toisti väitteensä siitä, että länsi olisi pyrkinyt heikentämään Venäjää Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien ja pyrkivän hajottaa maan pienempiin osiin.

Putin syyttää länsimaita ja etenkin Yhdysvaltoja uuskolonialismista ja rasismista venäläisiä kohtaan. Hän toistaa samoja väitteitä, kuin aikaisemmissa puheessaan helmikuussa, kun hän määräsi täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Putin sanoo "anglosaksien" olleen Nord Stream -putkien räjähdysten takana.

Myös länsimaisia arvoja ruoditaan puheessa. Putin kyseenalaistaa, miksi perinteiset perheenarvot pitäisi korvata.

– Miksi isän ja äidin sijaan pitäisi puhua vanhemmasta numero yksi ja vanhemmasta numero kaksi?

Putin kysyy, miksi nuorten pitäisi antaa "korjata sukupuoltaan", ja sivusi tässä osassa puhettaan satanismia.

Monipuolisen puheen päätyttyä Putin ja miehitettyjen alueiden nukkehallintojen johtajat allekirjoittivat asetuksen alueiden liittymisestä Venäjään.