Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EU-ministerivaliokunta: EU:n tulee olla jatkossakin valmis lisäämään pakotteita

Hallituksen EU-ministerivaliokunta on linjannut tänään Suomen kannan Euroopan komission ja ulkosuhdehallinnon esityksiin kahdeksanneksi pakotepaketiksi Venäjää kohtaan.

Sen mukaan Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa vahvaa, tehokasta ja yhtenäistä vastaamista Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainassa. Suomi katsoo myös, että EU:n tulee olla jatkossakin valmis lisäämään pakotteita Venäjää kohtaan tilanteen vaatiessa.

Uusinta pakotepakettia valmistellaan osana unionin vastausta Venäjän miehittämillään alueilla toteuttamiin valekansanäänestyksiin.

Vienti- ja tuontikieltoja, hintakatto öljylle sekä henkilöpakotteita

EU-komissio esittää kahdeksannessa pakotepaketissaan muun muassa erilaisia vienti- ja tuontikieltoja, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita. Tämä paketti esiteltiin keskiviikkona.

Vienti- ja tuontikielloilla on tarkoitus iskeä muun muassa sotilasteollisuuden toimintaan ja ne liittyvät esimerkiksi ilmailuun, elektronisiin komponentteihin sekä kemikaaleihin.

Henkilöpakotteet puolestaan liittyvät muun muassa venäläisiin, jotka ovat toimineet Venäjän laittomasti miehittämillä alueilla, järjestäneet laittomia kansanäänestyksiä tai ovat tukeneet Venäjän sotaa esimerkiksi tarjoamalla sotilastarvikkeita tai aseita tai muun muassa rekrytoimalla sotilaita. Niin ikään mukana on väärän tiedon levittäjiä ja rahoitusta tarjonneita.

Jäsenmailta vaaditaan yksimielisyyttä ennen kuin komission ehdotus uudesta pakotepaketista voidaan laittaa toimeen.