Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Keskuskauppakamari pitää verosääntelyä moralististen pisteverojen liukuhihnana

Keskuskauppakamari arvioi, että suomalaisesta verosääntelystä on tullut moralististen pisteverojen liukuhihna, jossa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota verotuksen laajamittaisiin vaikutuksiin.

Erityisesti maastapoistumisvero saa kritiikkiä Keskuskauppakamarilta. Keskuskamarin mukaan maastapoistumisveron tuotto on vähäinen, mutta vero olisi hallinnollisesti raskas ja monimutkaistaisi verojärjestelmää.

Maastapoistumisvero laajentaa Suomen verotusoikeutta myyntivoittoihin henkilön muuttaessa pois Suomesta. Maastapoistumisveroa ollaan ottamassa käyttöön jo ensi vuoden verotuksessa.

– Maastapoistumisvero on täysin vääränlainen viesti kansainvälisesti liikkuville osaajille ja sijoittajille, joita ikääntyvä Suomi kipeästi tarvitsee, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Hän painottaa, että verolainsäädännön tulisi olla täsmällistä ja tarkkarajaista, eikä sen pitäisi siirtää tulkinnanvaraa viranomaisten harteille.

Tuhansien eurojen kulut, kymppien tulot

Toinen kritiikin kohde on taloudellisen työnantajan käsite. Romakkaniemen mielestä taloudellisen työnantajan käsitteessä on kyse siitä, että toisesta maasta tuleva työmatkalainen olisi useissa tilanteissa heti verovelvollinen Suomessa.

– Taloudellisen työnantajan käsitteen käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että yritykset maksaisivat tuhansien eurojen hallinnolliset kulut voidakseen kerätä veronsaajille muutamia kymppejä, Romakkaniemi sanoo.