Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Äärimmäisen harvinaiset kiljuhanhet pysähtyivät Suomessa muuttomatkallaan

Oulun seudulla Pohjois-Pohjanmaalla havaittiin syyskuun puolivälissä kaksi äärimmäisen harvinaista kiljuhanhea. Asiasta kertoo ympäristöjärjestö WWF Suomi tiedotteessaan.

Kyseessä oli aikuinen kiljuhanhipariskunta, joka nähtiin lepäilemässä Liminganlahden ja lähialueen pelloilla.

Viime keskiviikon jälkeen pariskunnasta ei ole tehty enää havaintoja. Tästä päätellen linnut ovat jatkaneet muuttomatkaansa kohti Kreikkaa, jossa kiljuhanhet talvehtivat, WWF kertoo.

Kiljuhanhi on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi eläinlajiksi. Se on yksi Pohjoismaiden uhanalaisimmista linnuista.

WWF:n mukaan tämä oli kolmas syksy peräkkäin, kun kiljuhanhia havaittiin samaisella alueella Oulun seudulla. Tätä ennen havaintoja ei ollut tehty noin 50 vuoteen.

Metsästäjiä kehotettiin varovaisuuteen

Edellisten syksyjen tapaan WWF ja Suomen riistakeskus kehottivat vesilintujen metsästäjiä noudattamaan alueella erityistä varovaisuutta sen jälkeen, kun kiljuhanhet oli havaittu.

WWF:n mukaan alueen metsästysseurat toimivat asiassa vastuullisesti mutta parannettavaakin olisi ollut.

– Kiljuhanhiseurannassa kuultiin rannoilta metsästyslaukauksia jopa lähes tuntia ennen auringonnousua, kertoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

– Hämärällä ammuttaessa vesilinnun lajia ei käytännössä voi luotettavasti tunnistaa. Näin uhanalaisen lajin ollessa kyseessä yhdenkin yksilön menettäminen olisi suuri isku kannalle.