Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Yön uutiskooste | KRP luovuttaa Viestikoekeskus-jutun esitutkintamateriaalin, Detur peruu loppuvuoden chartermatkat, Ukrainassa alkaa kansanäänestysten näytelmä

Keskusrikospoliisi (KRP) luovuttaa tänään medialle Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevan rikosasian esitutkintamateriaalin. Asiassa järjestettiin valmisteluistunto jo kuukausi sitten, mutta materiaalia ei ole KRP:n mukaan voitu luovuttaa normaalissa aikataulussa runsaan salaustarpeen takia.

Oikeudenkäynti koskee loppuvuonna 2017 julkaistua artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteet.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

SVT: Ruotsalainen matkatoimisto Detur tiedotti peruvansa loppuvuoden chartermatkat

Ruotsalainen matkatoimisto Detur tiedottaa keskeyttävänsä toimintojaan ja peruvansa kaikki loppuvuoden chartermatkat, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Deturin pohjoismaisilla asiakkailla on kerrottu viime päivinä olleen ongelmia matkatoimiston kanssa. Asiakkaat ovat tiettävästi saaneet kehotuksen maksaa majoituksesta itse, vaikka he ovat jo maksaneet hotellin osana matkapakettia.

Detur kiistää tiedotteessa, että yritys olisi jättänyt maksamatta asiakkaidensa majoituksesta majoittajille. Yhtiö kiistää myös, että mediassa kiertänyt asiakkaille suunnattu faksi olisi Deturin lähettämä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvittää asiaa yhdessä pohjoismaisten viranomaisten kanssa.

Niinistö tapasi Yhdysvaltain kongressin johtoa Washingtonissa

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut Yhdysvaltain-visiitillään maan edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin sekä senaatin vähemmistöjohtajan Mitch McConnellin. Lisäksi Niinistö on tavannut Washingtonissa myös idaholaisen republikaanisenaattorin Jim Rischin.

Niinistö kertoo tapaamisista presidentin Twitter-tilillä julkaistussa päivityksessä.

Keskustelujen aiheina olivat presidentin mukaan transatlanttinen turvallisuus, Suomen jäsenyys sotilasliitto Natossa, Venäjä sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenväliset suhteet.

Ruotsissa kuollut tänä vuonna ampumisissa ennätysmäärä ihmisiä

Ruotsissa on kuollut tämän vuoden puolella ennätysmäärä ihmisiä ampumistapauksissa. Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Kristianstadissa kuoli torstai-iltana tämän vuoden ampumisten 48. uhri.

Aiempi ennätysvuosi oli vuonna 2020, jolloin Ruotsin ampumisissa kuoli 47 ihmistä.

Uhriluvun odotetaan vielä nousevan tälle vuodelle, sillä vuotta on vielä yli kolme kuukautta jäljellä.

Viime keväänä julkaistun Ruotsin rikostorjuntaneuvoston raportin mukaan Ruotsi oli 22 Euroopan maan vertailussa ainoa valtio, jossa kuolemaan johtaneiden ampumistapausten määrä oli kasvussa. (Lähde: TT)

Zelenskyi kehotti venäläisiä protestoimaan liikekannallepanoa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti torstaina päivittäisessä puheessaan venäläisiä protestoimaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastaan. Zelenskyi syytti Venäjän kansalaisten hiljaisuuden mahdollistaneen Ukrainassa tapahtuneet julmuudet.

Zelenskyin mukaan 55 000 venäläissotilasta olisi jo kuollut sodan aikana. Hänen mukaansa venäläisten tulee nyt osoittaa mieltään, paeta tai antautua Ukrainan armeijalle.

Liikekannallepanoa vastustaneissa mielenosoituksissa Venäjällä on otettu kiinni ainakin 1 300 ihmistä, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info. (Lähde: AFP)

Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa alkaa kansanäänestysten näytelmä

Ukrainassa neljällä Venäjän miehittämällä alueella aloitetaan tänään niin kutsutut kansanäänestykset, joiden aiheena on alueiden liittäminen Venäjään. Äänestyksiä aiotaan järjestää Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin lisäksi myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla. Kansanäänestysnäytelmien on määrä kestää ensi tiistaihin saakka.

Ukraina ja länsimaat ovat todenneet, ettei äänestyksillä tai niiden väitetyllä tuloksella ole mitään merkitystä. Äänestysten on arvioitu olevan Venäjän yritys nostaa kynnystä Ukrainan vastahyökkäyksen etenemiselle alueille, jotka Venäjän tulkinnan mukaan olisivat jatkossa osa sen maaperää.

Wall Streetillä pörssit sulkeutuivat jälleen laskussa

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssi sulkeutui edellisen päivän tavoin laskussa. Yhä useammat keskuspankit ovat nostaneet inflaation kitkemiseksi ohjauskorkojaan Yhdysvaltain keskuspankin Fedin vanavedessä ja pelot taantumuksesta ovat painaneet arvopaperimarkkinoita.

Edellisenä päivänä Wall Streetillä pääindeksit sukelsivat liki kahden prosentin verran. Tällä erää pahiten laski teknologiapainotteinen Nasdaq, joka oli pörssipäivän päätteeksi 1,4 prosentin laskussa.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 0,4 prosenttia ja laaja-alainen S&P 500 vuorostaan 0,8 prosenttia. (Lähde: AFP)