Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Zelenskyi kehotti venäläisiä protestoimaan liikekannallepanoa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti päivittäisessä puheessaan venäläisiä protestoimaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastaan.

Zelenskyin mukaan 55 000 venäläissotilasta on kuollut sodan aikana. Zelenskyin mukaan venäläisten tulee nyt osoittaa mieltään, paeta tai antautua Ukrainan armeijalle.

Saksa on valmis ottamaan vastaan venäläisiä sotilaskarkureita

Saksa on valmis ottamaan vastaan venäläisiä sotilaskarkureita, vakuuttavat maan sisä- ja oikeusministerit. Sisäministeri Nancy Faeserin mukaan karkurit, joita uhkaa vakava vaino, voivat saada suojelua Saksalta.

Oikeusministeri Marco Buschmann taas kirjoittaa Twitterissä, että jokainen, joka vihaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin valitsemaa tietä ja rakastaa liberaalia demokratiaa, on tervetullut Saksaan.

Putin ilmoitti eilen osittaisesta liikekannallepanosta. Venäjällä on sittemmin otettu kiinni noin 1 300 ihmistä osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, selviää kansalaisjärjestö OVD-infon seurannasta. Suomen aikaa alkuyöstä seurannassa puhuttiin 1 400 kiinniotetusta, mutta lukua on sittemmin tuotu alaspäin.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä ovat laajimmat mielenosoitukset, joita maassa on nähty sen jälkeen, kun venäläiset osoittivat mieltään Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainassa. Venäjän hyökkäys alkoi helmikuussa.

AFP:n toimittajat ovat kertoneet todistaneensa muun muassa, kuinka mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit olivat ottaneet kiinni ainakin 50 ihmistä Moskovan keskustassa sijaitsevalla kauppakadulla. Pietarissa AFP:n toimittajat puolestaan näkivät poliisin piirittävän pientä mielenosoittajien ryhmää ja ottavan heitä kiinni yksi kerrallaan. Kiinniotetut lastattiin tämän jälkeen linja-autoon.

Mielenosoittajien kerrotaan huutaneen yhteen ääneen "Ei liikekannallepanoa!"

– Kaikki ovat peloissaan. Olen rauhan puolesta, enkä halua joutua ampumaan. Mutta ulos lähteminen on nyt erittäin vaarallista, muuten täällä olisi paljon enemmän ihmisiä, sanoi mieltään osoittava Vasili Fedorov.

Blinken: Maailman on pantava Putin vastuuseen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehottaa maailmaa panemaan presidentti Putinin vastuuseen hyökkäyksestä Ukrainaan.

Blinken sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, johon myös Venäjä otti osaa, että koko sitä kansainvälistä järjestystä, jota ylläpitämään YK:n turvallisuusneuvosto on luotu, ollaan nyt repimässä rikki. Blinkenin mukaan Putin ei voi tehdä näin joutumatta vastuuseen.

Britannian puolustusministeriö ennakoi suuria haasteita Venäjälle

Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan suuria logistisia ja hallinnollisia haasteita 300 000 reserviläisen ottamisessa palvelukseen, Britannian puolustusministeriö arvioi viimeisimmässä raportissaan.

Ministeriön mukaan ilmoittaessaan osittaisesta liikekannallepanosta presidentti Putin käytännössä myönsi, ettei Venäjä ole enää onnistunut saamaan enempää vapaaehtoisia joukkoja taistelemaan Ukrainaan.

Ministeriö huomauttaa, että Putinin täytyy hyväksyä huomattavia poliittisia riskejä hintana liikekannallepanosta.