Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ukrainan presidentin puoliso ja Yhdysvaltain presidentti Biden kävivät kuningatar Elisabetin arkulla – myös presidentti Niinistö ja rouva Haukio kunnioittivat kuningataren muistoa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska kävi sunnuntaina kuningatar Elisabetin arkun luona. Zelenskan mukana kunnioitustaan kuolleelle monarkille osoittivat myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sekä Ukrainan Britannian-suurlähettiläs Vadym Prystaiko.

Britannian hallitus ei ollut sunnuntai-iltana vahvistanut, osallistuuko Zelenska maanantaina kuningattaren hautajaisiin.

Ukrainan presidentti Zelenskyi ei ole tiettävästi poistunut Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen, mutta hänen puolisonsa on kiertänyt maailmalla pyytämässä maalleen sotilaallista tukea Ukrainan liittolaismailta.

Useiden muiden valtionjohtajien tapaan myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kävi vaimonsa kanssa kunnioittamassa kuningattaren muistoa vierailemalla tämän arkulla sunnuntaina.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio kävivät kuningatar Elisabetin arkun luona

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ovat kunnioittaneet edesmenneen kuningatar Elisabetin muistoa vierailemalla tämän arkun luona Lontoon Westminster Hallissa.

Presidentti Niinistö puolisoineen osallistuu myös kuningattaren huomenna järjestettäviin valtiollisiin hautajaisiin, joihin odotetaan kaikkiaan yli 2 000:ta vierasta.

Kuningatar Elisabetin arkulle kulkevaan jonoon ei enää kannata mennä, evästävät viranomaiset

Lontoossa viranomaiset ovat pyytäneet, etteivät ihmiset enää menisi jonoon, joka kulkee kuningatar Elisabetin arkulle, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Jonotusaika jonon lopusta arkulle on pitkälti yli 13 tuntia, ja se voi vielä kasvaa. Jonoon tänään liittyvät eivät välttämättä enää ehtisi päästä kuningattaren arkulle.

Ihmiset pääsevät jättämään jäähyväisensä kuningattarelle huomisaamuun kello puoli seitsemään asti paikallista aikaa.

Kuningattaren hautajaiset alkavat huomenna kello 13 Suomen aikaa. Hautajaisiin odotetaan osallistuvan yli 2 000 vierasta.

Viranomaiset muistuttivat niin ikään, että liikenne huomenna Lontoossa ja sen lähistöllä tulee olemaan erittäin vilkasta. Lontoon liikennelaitoksen mukaan pääkaupunkiin odotetaan noin miljoonaa ihmistä.

Yhteensä liki 250 ylimääräistä junavuoroa on otettu käyttöön, niiden joukossa myös yöjunia. Kaikki suunnitteilla olleet moottoriteiden sulkemiset tietöiden vuoksi on niin ikään peruttu.

Tästä huolimatta viranomaiset pelkäävät, että liikenne tulee ruuhkautumaan pahasti, jos valtaosa ihmisistä päättää lähteä Lontoosta heti sen jälkeen kun hautajaiskulkue lähtee Westminsteristä kohti Windsorin linnaa.

Lontoon poliisin mukaan monet Lontoon keskustan kaduista tullaan sulkemaan huomenna aamuviideltä paikallista aikaa.