Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Ukraina: Venäläissotilailta vapautetuilta alueilta idässä paljastunut niin joukkohauta kuin kidutushuoneita

Ukraina kertoi perjantaina niin kidutushuoneista kuin joukkohaudasta, jotka ovat paljastuneet vapautetuilta alueilta Itä-Ukrainasta venäläissotilaiden jäljiltä.

Ukrainan poliisiylijohtaja Ihor Klymenko kertoi, että venäläissotilailta vapautetulta alueelta Harkovassa Itä-Ukrainassa on löydetty ainakin 10 kidutushuoneeksi katsottavaa paikkaa.

Hänen mukaansa kaksi näistä paikoista on löydetty Balaklijan kaupungista.

Lisäksi Ukrainan viranomaiset kertoivat Izjumin kaupungin läheltä löytyneestä joukkohaudasta. YK kertoi haluavansa lähettää tiimin tutkimaan Izjumista löytynyttä joukkohautaa.

– Tarkoituksena on selvittää hieman tarkemmin sitä, mitä on mahdollisesti tapahtunut, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Liz Throssell toimittajille mediatietojen mukaan.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljakin mukaan Itä-Ukrainasta Izjumin kaupungin lähettyviltä löytyneestä joukkohaudasta on löydetty yhteensä 450 hautaa. Osassa lähteistä on puhuttu 440 ihmisen haudasta.

– 450 hautaa... Vain yksi Izjumin läheltä löydetyistä joukkohaudoista. Kuukausien ajan vallatulla alueella tapahtui hillitöntä terroria, väkivaltaa, kidutusta ja joukkomurhia. Onko vielä joku, joka haluaa "jäädyttää konfliktin" sen sijasta, että lähettäisi meille tankkeja? Meillä ei ole oikeutta jättää ihmisiä yksin paholaisen kanssa, hän sanoi Twitterissä.

Myös uutistoimisto AFP:n paikalla olleet toimittajat kertoivat löytäneensä Izjumin lähellä sijaitsevasta metsästä satoja hautoja, joiden päälle on asetettu risti. Yhdessä niistä luki AFP:n toimittajan mukaan "Ukrainan armeija, 17 ihmistä"

Brittilehti Guardian kertoo, että viranomaisten mukaan osa haudassa olevista ihmisistä on kuollut pommituksissa ja ilmaiskuissa. Viranomaiset ovat lehden mukaan matkalla paikalle tutkimaan hautaa.

"Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle"

Ukraina sai vallattua Izjumin ja muita merkittäviä alueita takaisin Itä-Ukrainassa viime viikolla.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi torstai-iltana Izjumista löytyneestä joukkohaudasta, mutta ei antanut tarkempia lisätietoja asiasta.

– Haluamme maailman tietävän, mitä oikeasti tapahtuu ja mihin Venäjän miehitys on johtanut. Butshassa, Mariupolissa ja nyt valitettavasti Izjumissa. Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialle, Zelenskyi sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, että Venäjän toiminta on "kauhistuttavaa". Se on Blinkenin mukaan todennäköisesti vastuussa sotarikoksista.

EU on "syvästi järkyttynyt" Ukrainan takaisin valtaaman Izjumin kaupungin lähistöltä löydettyjen joukkohautojen takia, sanoi EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell perjantaina.

– Venäjän joukkojen epäinhimillisen toiminnan sekä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja Geneven sopimusten täydellisen piittaamattomuuden täytyy loppua heti, Borrell sanoi lausunnossaan.

Von der Leyen: Putin saatava ICC:n eteen sotarikoksista

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi torstai-iltana saksalaisen iltapäivälehden Bildin tv-kanavalla haluavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) eteen Ukrainassa tapahtuneiden sotarikosten takia.

Von der Leyenin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ukrainassa olisi tapahtunut sotarikoksia.

Aiemmin muun muassa Kiovan lähettyviltä Butshasta paljastui useita ruumiita ja joukkohautoja. Ukraina on tutkinut ja tuominnut itse jo useita venäläisiä sotarikoksista maassa.

Venäjä-mielisiä viranomaisia on kuollut miehitetyssä Ukrainassa

Venäjän miehittämään itäukrainalaiseen Luhanskin kaupunkiin tehty isku surmasi separatistihallinnon syyttäjän ja apulaissyyttäjän perjantaina, kertoivat Venäjä-mieliset viranomaiset.

Hyökkäyksistä kerrottiin myös Ukrainan eteläosassa.

Kyse on tuoreesta kohdennettujen hyökkäysten sarjasta Venäjä-miehisiä viranomaisia vastaan Ukrainan miehitetyillä alueilla.

Kaksi muuta Venäjä-mielistä virkamiestä kuoli yöllä eteläisessä Berdjanskin satamakaupungissa, kertoi Venäjän asettaman Zaporizhzhjan alueen paikallishallinnon edustaja viestipalvelu Telegramissa.

Miehitysviranomaiset ovat jatkaneet kampanjaan, jolla miehitysalueet tulisivat lähemmäksi Venäjää. On esimerkiksi esitetty suunnitelmia kansanäänestyksistä ja annettu Venäjän passeja paikallisille asukkaille.

Venäläismedian mukaan Ukraina olisi tulittanut Hersonia

Venäläisten uutistoimistojen RIA Novostin ja Tassin mukaan Ukraina olisi perjantaina ampunut Himars-raketteja Venäjän miehittämään Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa. Uutistoimistojen mukaan yksi raketti olisi ammuttu ainakin paikalliseen hallintorakennukseen.

Ukrainan armeija ei ole brittilehti Guardianin mukaan vahvistanut tai kiistänyt väitettä.

Myös Venäjän asettama eteläisen Zaporizhzhjan alueen viranomainen Vladimir Rogov syytti Ukrainan armeijaa siitä, että se oli iskenyt Hersonin hallintorakennukseen. Hän väitti yhden ihmisen kuolleen ja yhden haavoittuneen.

Venäjä on miehittänyt Hersonia keväästä lähtien ja korvannut paikallisen hallinnon itselleen lojaaleilla virkamiehillä.

Ukrainan armeija on väittänyt saavuttaneensa viime päivinä voittoja Hersonin rintamalla.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.