Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Danske Bank: Joka kolmas pitää taloudellisia syitä esteenä avioerolle – kyselyyn vastanneista aviopareista vain 16 prosenttia on tehnyt avioehdon

Lähes joka kolmas suomalainen pitää taloudellisia syitä esteenä avioerolle, ilmenee Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta. Erosta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia muun muassa sen vuoksi, että osapuolten asumiskustannukset kasvavat eron jälkeen.

Erotilanteessa voi myös tulla esiin ikäviä taloudellisia yllätyksiä, jos puoliso on esimerkiksi ottanut velkaa toisen tietämättä.

Danske Bankin mukaan vain harva on sopinut etukäteen, kuinka jakaa omaisuus kumppanin kanssa eroamistilanteessa. Pankki huomauttaa, että avioliitto on taloudellinen ja juridinen sopimus ja omaisuuden jaosta kannattaa keskustella jo ennen kuin ollaan eroamassa.

– Ilman avioehtoa molempien puolisoiden nimissä oleva omaisuus lasketaan liiton päättyessä yhteen ja puolitetaan tasan molemmille. Avioehto on tapa jakaa omaisuus avioliiton päättyessä juuri sillä tavalla, joka tuntuu siinä parisuhteessa reilulta ja oikeudenmukaiselta, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto tiedotteessa.

Kyselyyn vastanneista aviopareista vain 16 prosenttia on tehnyt avioehdon, ja 18 prosenttia pareista on muulla tavalla sopinut kumppaninsa kanssa omaisuuden jaosta erotilanteessa.

Myös avoliitossa kannattaa tehdä sopimus eron varalta, koska tietyissä tilanteissa myös avoliittoon liittyy määräyksiä omaisuuden erottelusta. Avoliittolaki pätee liittoihin, jotka ovat kestäneet yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Naiset kokevat olevansa heikommassa asemassa

Tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas lapsiperheissä elävistä suomalaisnaisista kokee olevansa taloudellisesti heikommassa asemassa kuin puolisonsa. Miehistä näin kokee vain joka kahdeksas.

Taloudellisesti heikommassa asemassa olevat tuntevat myös huonommin perheen kokonaistulot sekä kotitalouden lainojen ja säästöjen tarkat määrät.

Kivipelto muistuttaa, että oma ja perheen taloudellinen tilanne kannattaa tuntea. Jos kaikki omaisuus on kiinni asunnossa, rahat ovat käytettävissä vasta asunnon myynnin jälkeen.

Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 518 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland.