Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ukrainan erikoisjoukkojen sanotaan edenneen Kupjanskiin – Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on vallannut takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella

Ukrainan erikoisjoukot ilmoittavat edenneensä itäisessä Ukrainassa sijaitsevaan Kupjanskin kaupunkiin. Keskeinen kaupunki on ollut venäläisten joukkojen hallussa useiden kuukausien ajan.

Ukrainalaisjoukot julkaisivat sosiaalisessa mediassa kuvia, joiden yhteydessä sanottiin heidän olevan 27 000 asukkaan Kupjanskissa, joka "on aina ollut ja on aina oleva ukrainalainen"

Zelenskyi kehotti raportoimaan sotarikoksista

Ukrainan joukot ovat presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan vallanneet takaisin 30 asutuskeskusta Harkovan alueella maan koillisosassa. Zelenskyi kertoi asiasta perjantai-iltana päivittäisessä lausunnossaan.

Aiemmin perjantaina Zelenskyi kertoi, että syyskuun alun jälkeen Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin noin tuhat neliökilometriä alueita.

Presidentti vetosi lausunnossaan ukrainalaisiin, jotta nämä raportoisivat viranomaisille miehittäjien eli Venäjän joukkojen mahdollisesti tekemät rikokset. Osana tutkintaa ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet kaivaneensa esiin kaksi ruumista kylässä, joka on vallattu takaisin Venäjältä.

Venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjä on lähettänyt Harkovan alueelle lisää joukkoja. Alueella on meneillään Ukrainan joukkojen vastahyökkäys. Valtiolliset venäläismediat näyttivät videokuvaa vahvistuksista, joita kuljetettiin Harkovan suuntaan.

Ukrainan pääesikunnan mukaan osa venäläisistä joukoista on paikoin paennut rintamalinjoilta jalan, polkupyörillä tai paikallisasukkailta otetuilla autoilla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken korosti, että päätös joukkojen lisäämisestä korostaa Venäjän kärsimien tappioiden määrää sodassa.

– Ukrainassa on valtava määrä venäläisiä sotilaita. Valitettavasti ja traagisesti (presidentti Vladimir) Putin on osoittanut, että hän tulee syöksemään paljon ihmisiä tähän (sotaan), Blinken sanoi vastatessaan toimittajien kysymyksiin sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Torstaina Blinken vieraili Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Saksan ulkoministeri vakuutti maansa tuen jatkuvan

Lauantaina Kiovaan saapui ennalta ilmoittamattomalle vierailulle Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

– Olen matkustanut tänään Kiovaan osoittaakseni, että Ukraina voi edelleen luottaa meihin. Me seisomme Ukrainan rinnalla niin kauan kuin on tarpeen, Baerbock sanoi ja lupasi Saksan toimittavan Ukrainalle aseapua, humanitaarista apua ja rahaa.

Saksa on viime viikkoina toimittanut Ukrainaan haupitseja, raketinheittimiä ja ilmatorjuntaohjuksia. Saksalta on myöhemmin luvassa myös raskaampaa varustusta yli 500 miljoonan euron edestä.

Saksa on myös luvannut miinanpurkukoulutusta ukrainalaissotilaille yhteistyössä Hollannin kanssa.