Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä sähkökatko – voimalan turvallinen toiminta on IAEA:n mukaan vaarassa

Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallinen toiminta on vaarantunut, Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo. Syynä toiminnan vaarantumiseen ovat järjestön mukaan läheisen Enerhodarin kaupungin pommitukset.

Pommitukset ovat aiheuttaneet kaupungissa tänään laajan sähkökatkon, IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kirjoittaa Twitterissä.

– Kaupungin totaalinen sähkökatko vaarantaa ydinvoimalan turvallisen toiminnan, Grossi totesi.

Julkaisemassaan lausunnossa Grossi jatkoi, että tilannetta on "täysin mahdotonta hyväksyä".

– Näin ei voi jatkua. Pommitusten koko alueella on loputtava välittömästi.

Grossi kertoi kuulleensa sähkökatkosta tänään alueella olevilta IAEA:n työntekijöiltä. Järjestön edustajat vierailivat voimalalla viime viikolla ja ovat perustamassa sinne pysyvää edustustoa. IAEA on aiemmin vaatinut, että ydinvoimalan ympärille perustettaisiin turvavyöhyke.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Venäjän joukot miehittävät voimalan maaliskuussa, ja laitoksen turvallisuudesta on kannettu huolta jo pitkään.

Viime viikkoina pommitukset voimalan lähistöllä ovat yltyneet. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet pommituksista toisiaan. Keskiviikkona Ukrainan hallinto kehotti väestöä evakuoitumaan alueelta ydinkatastrofin pelossa.