Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Venäjä kertoo haluavansa selvennyksiä IAEA:n raporttiin Zaporizhzhjan ydinvoimalasta

Venäjä haluaa "selvennyksiä" YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaa koskevaan raporttiin.

– Lisäselvityksille on tarvetta, koska raportissa on useita niitä vaativia kohtia. En listaa niitä, mutta olemme pyytäneet näitä selvityksiä IAEA:n johtajalta, sanoi ulkoministeri Sergei Lavrov uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzja sanoi heti raportin julkaisemisen jälkeen tiistaina, että raportissa olisi tullut mainita Ukrainan tulittaneen voimala-aluetta. Venäjän ulkoministeriön edustajan Marija Zaharovan mukaan länsimaat ovat painostaneet atomienergiajärjestöä.

IAEA:n raportti julkistettiin toissapäivänä. Viime viikolla Zaporizhzhjan ydinvoimalassa kävi 14 IAEA:n tarkastajaa. Ryhmää johti järjestön pääjohtaja Rafael Grossi.

Kaksi ryhmän jäsenistä jäi edelleen voimalaan varmistamaan sen turvallisuutta. Grossi sanoi vierailun jälkeen, että voimala on vaurioitunut tulituksessa. IAEA:n raportissa vaadittiin muun muassa tykistötulituksen välitöntä lopettamista ja turvavyöhykkeen perustamista ydinvoimalan ympärille.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina voi tukea turvavyöhykkeen perustamista ydinvoimalan ympärille, jos se tarkoittaa alueen demilitarisointia. Presidentti kommentoi asiaa jokailtaisessa puheessaan.

– Lausunnossa todetaan venäläisen sotakaluston läsnäolo ydinvoimalan alueella, painotetaan ydinasiantuntijoihimme kohdistuvaa painetta ja mainitaan selkeästi Venäjän sotilaallinen miehitys. Tämä on hyvä asia, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi puhui ensimmäisenä ulkomaisena valtionjohtajana Britannian uuden pääministerin kanssa

Zelenskyi puhui eilen puhelimessa Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin kanssa ja kutsui tämän vierailulle Ukrainaan lähiaikoina.

Keskustelu oli BBC:n mukaan Trussin pääministerikauden ensimmäinen ulkomaisen valtiojohtajan kanssa. Truss kertoi lausunnossaan hyväksyvänsä mielihyvin Zelenskyin kutsun.

Truss vakuutti Zelenskyille, että Ukraina voi luottaa jatkossakin Britannian tukeen. Zelenskyi puolestaan kiitti brittejä tuesta ja korosti tuen jatkumisen tärkeyttä.

Britannia on tukenut vahvasti Ukrainaa, ja edellinen pääministeri Boris Johnson otti useasti näkyvästi kantaa Ukrainan puolesta.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.