Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Venäjän valtiontelevisiossa keskusteltiin siitä, miten neuvostoajan pakkotyöleirit olivat natsien keskitysleirejä mukavampia

Kreml-kytköksiä omaava venäläinen tv-juontaja Vladimir Solovjov on puhunut Venäjän valtiontelevisiossa siitä, miten Neuvostoliiton pakkotyöleirit eli gulagit, olivat paljon parempia kuin natsi-Saksan keskitysleirit.

Yhdysvaltalaisen verkkolehti Daily Beastin kolumnisti Julia Davis jakoi Solovjovin puheesta lauantaina katkelman viestipalvelu Twitteriin.

– Neuvostoliiton työleireillä he tiesivät nimesi ja minkä lain mukaan olit vangittuna, Solovjov sanoo ilmeisen vakavissaan videolla.

– Siellä olit yksilö. Saksan keskitysleireillä ei ollut yksilöllisyyttä. Neuvostoliiton leireillä tavoite oli uudelleenkouluttaa, kun taas saksalaisten tavoitteena oli tuhota sinut ja hajottaa osiin, hän jatkoi.

Solovjov sanoi ukrainalaisten olevan samalla tiellä saksalaisten kanssa. Venäjä on valtiollisessa propagandassaan kutsunut ukrainalaisia natseiksi oikeuttaakseen hyökkäyssotansa Ukrainaan. Myös Solovjov on toistanut Kremlin väitteitä tv-esiintymisissään.

– He eivät näe meitä yksilöinä. He eivät näe meitä ihmisinä. He pyrkivät kieltämään oikeutemme olla oma itsemme. Tämä on pääasiallinen ero meidän ja heidän välillään, Solovjov väitti.

Neuvostoajan gulag-leirijärjestelmä perustettiin Neuvosto-Venäjän perustajan Vladimir Leninin aikana, mutta niitä käytettiin eniten hänen seuraajansa Josif Stalinin aikana 1930- ja 1940-luvuilla.

Gulageille lähetettiin poliittisista syistä tuomittuja ja muita vankeja.

Historioitsijoiden arvioiden mukaan leireille vangittiin mahdollisesti jopa 18 miljoonaa ihmistä ja arviolta 1,5 miljoonaa vangituista kuoli leireillä. Kuolleet työskentelivät joko kuoliaaksi tai heidät teloitettiin.

Natsi-Saksan keskitysleirijärjestelmä toimi aktiivisimmin toisen maailmansodan aikana vuosina 1944–1945. Leireille lähetettiin ihmisiä heidän etnisyyden, seksuaalisen suuntautumisen tai poliittisen toiminnan vuoksi. Vankeja käytettiin orjatyövoimana. Leirejä käytettiin myös juutalaisten tuhoamiseen osana holokaustia, vaikka tätä tarkoitusta varten oli erikseen myös tuhoamisleirejä.

Venäjä on perustanut Ukrainaan Yhdysvaltain Etyj-valtuuskunnan apulaisjohtaja Courtney Austrianin mukaan suodatusleirejä, joissa ukrainalaisia pahoinpidellään ja kidutetaan ennen heidän siirtämistä Venäjälle.