Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

IAEA:n johtajan mukaan järjestön läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla valtaisa merkitys – "Ero on kuin yöllä ja päivällä"

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n läsnäololla Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on valtava merkitys, kertoi järjestön johtaja Rafael Grossi perjantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Grossi vieraili itse venäläisjoukkojen Ukrainassa miehittämällä ydinvoimalalla torstaina IAEA:n tarkastajaryhmän kanssa. Kuusi jäsentä IAEA:n tarkastajaryhmästä on Grossin mukaan edelleen paikalla, ja kahden tarkkailijan on tarkoitus jäädä sinne pysyviksi tarkkailijoiksi.

Grossin mukaan IAEA saa nyt suoraa tietoa ydinvoimalan tapahtumista.

– Kyseessä ei ole enää tilanne, jossa toinen osapuoli sanoo jotain ja toinen osapuoli sanoo jotain päinvastaista. Nyt IAEA on paikan päällä. Ero on kuin yöllä ja päivällä, Grossi kertoi tiedotustilaisuudesta.

Grossin mukaan tarkkailijat pääsivät vierailullaan näkemään kaiken, mitä he halusivat ja vaativat.

Grossi kertoi, että ydinvoimalan tilanteesta on tarkoitus tehdä raportti ensi viikon alussa, kun kokonaiskuva voimalan tilanteesta on hahmotettu.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan sotilaallisesta toiminnasta ydinvoimalan lähettyvillä.

Zelenskyin mukaan puolueettoman lehdistön edustajia ei päästetty paikalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi myöhään torstaina puheessaan olevansa harmissaan siitä, ettei puolueettomia toimittajia päästetty torstaina IAEA:n ryhmän mukana Zaporizhzhjan ydinvoimalalle.

Zelenskyin mukaan ydinvoimalaa miehittävät venäläisjoukot päästivät tarkastajaryhmän mukana paikalle vain Venäjän "propagandisteja".

Zelenskyi sanoi olevansa kuitenkin toiveikas siitä, että IAEA:n ryhmä onnistuu tekemään objektiivisia johtopäätöksiä voimalan tilanteesta.

Torstaina suljettu reaktori taas toiminnassa

Torstaina suljettu reaktori Zaporizhzhjan ydinvoimalassa palasi perjantai-iltapäivällä käyttöön, kertoi voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Energoatom kertoi aiemmin, että toinen ydinvoimalan toiminnassa olleista reaktoreista jouduttiin sulkemaan torstaiaamuna Venäjän joukkojen kranaatinheitintulen takia.

Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa.

Brittitiedustelu: Venäjä epäonnistunut ylläpitämään kykyä isoihin sotilasoperaatioihin

Britannian tiedustelupalvelu kertoi perjantaina tilannekatsauksessaan raskaiden taistelujen jatkuneen Ukrainan eteläosissa. Enerhodarin alueelta Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä raportoitiin tykistötulta.

Sotatoimista huolimatta Venäjä on aloittanut vuotuisen strategisen pääsotaharjoituksensa itäisessä sotilaspiirissään. Venäjä on väittänyt 50 000 sotilaan osallistuvan Vostok 22 -harjoitukseen, mutta brittitiedustelun mukaan on epätodennäköisenä, että harjoituksessa olisi aktiivisesti mukana yli 15 000:ta henkilöä.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on todistanut, että sotaharjoituksissa on epäonnistuttu ylläpitämään armeijan kykyä suuren luokan sotilasoperaatioihin. Harjoitusten tarkoituksena on lähinnä tehdä vaikutus maan johtajiin ja kansainväliseen yleisöön. Tiedustelupalvelun mukaan harjoitukset ovat myös vahvasti käsikirjoitettuja eivätkä siksi kannusta oma-aloitteellisuuteen.