Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Tanskan pääministeri vaati nopeita toimenpiteitä uusiutuvaan energiaan siirtymiseksi: "Emme voi sallia Putinin tuhota talouttamme ja jakaa meitä"

Itämeren maiden johtajat ovat aloittaneet energiaturvallisuuskokouksensa tänään Tanskassa. Kokouksessa etsitään keinoja irtaantua venäläisestä energiasta nopeasti.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on kutsunut kokoukseen myös EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin. Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Sanna Marin (sd.). Tapaaminen järjestetään Marienborgissa Tanskan pääministerin virka-asunnolla Kööpenhaminan liepeillä.

Maat keskustelevat kokouksessa keinoista korvata nopeasti venäläinen fossiilinen energia uusiutuvalla energialla. Esillä on erityisesti tuulivoiman lisääminen ja etenkin Itämeren potentiaalin hyödyntäminen sen tuotannossa. Samalla halutaan kasvattaa Euroopan maiden yhteistyötä sähkön jakamiseksi. Kokouksen teema on erittäin ajankohtainen Euroopan pelätessä energiakriisiä.

Frederiksen sanoi avajaispuheessaan, että uskookin koko Euroopan silmien olevan kokouksessa. Kansalaiset tarvitsevat vastauksia korkeisiin hintoihin ja inflaatioon, hän sanoi.

– Tiedämme kaikki, että Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää käyttää riippuvuuttamme Venäjän energiasta aseena tuhotakseen taloutemme ja jakaaksemme meidät. Täällä me näytämme, että emme anna tämän tapahtua.

– Jaamme saman vision: Euroopan, joka on vapaa venäläisestä energiasta.

Hänen mukaansa EU:lla on teknologiaa ja resursseja. Nyt ne tulee yhdistää, jotta siitä saadaan käyttöön puhdasta ja edullista energiaa. Hän toivoo, että päivän kokous antaa työkaluja asiaan.

–  Edessä on aina riskejä, jos olemme riippuvaisia fossiilienergiasta. Siksi meidän täytyy yhdistyä uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman käytössä, hän sanoi.

Myös EU-komission von der Leyen totesi, että toimenpiteitä tarvitaan kiireellisesti.

– Todistamme energiakriisiä, mutta se on pääasiassa fossillisen energian kriisi, hän muistutti.

Tanskan massiivisista tuulivoimahankkeista energiaa ainakin Saksalle

Kokouksen isäntämaa ja tuulivoiman pikkujätti Tanska on pyrkinyt viime vuosina vahvistamaan entisestään uusiutuvan energian tuotantoa. Pääministeri Frederiksenin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus on ottanut tavoitteeksi 70 prosentin leikkaukset hiilidioksidipäästöihin vuoteen 2030 mennessä. Mittatikkuna ovat 1990-luvun päästötasot.

Maan parlamentti on muun muassa käynnistänyt energiasaariksi kutsutut tuulipuistohankkeet. Näistä merkittävin on keinotekoisen saaren rakentaminen Pohjanmereen. Saaren yhteyteen kaavaillaan suurta tuulivoiman tuotantokeskusta.

Tuulisaareksikin kutsutun tuulivoimapuiston tuotantokapasiteetti tulee olemaan ainakin kolme gigawattia, mutta tuotantopotentiaaliksi on lupailtu jopa 10 gigawattia. Lukema on suuri, sillä esimerkiksi Suomessa koko tuulivoiman kokonaiskapasiteetti oli viime vuoden lopulla valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan mukaan reilut 3 200 megawattia eli noin 3,2 gigawattia.

Toinen niin sanotuista energiasaarista sijoitetaan taas Bornholmiin. Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi maanantaina Tanskan parlamentin päättäneen, että myös sen tuotantokapasiteettia lisätään entisestään. Tanskan lisäksi Bornholmista on määrä tuottaa sähköä myös ainakin Saksalle, ja Tanskan tavoitteena on muutenkin energiavienti ulkomaille.

– Bornholmin energiasaaren laajentuminen ja yhdistäminen Saksaan kiihdyttää uusiutuvien energiavarojen laajamittaista käyttöä. Se on välttämätöntä ilmastolle, mutta myös Euroopan energiariippuvuuden katkaisemiseksi Venäjältä, Tanskan ilmastoministeri Dan Jörgensen sanoi DR:n mukaan.

Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck taas kuvasi hanketta "lippulaivaprojektiksi".

– Vihreä sähkö Bornholmin energiasaarelta täydentää kansallista sähkön tuotantoamme ja vähentää riippuvuuttamme fossiilisesta tuontienergiasta, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.