Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Poliisi: Toisen henkilön piikittämiset eivät tämän hetken tietojen perusteella ole laaja ilmiö – yksi tapaus tullut poliisin tietoon Helsingissä ja toinen Tampereella

Toisen henkilön piikittämiset jollain aineella esimerkiksi yökerhossa tai festivaaleilla ovat ainakin tämän hetken tietojen perusteella yksittäistapauksia eivätkä mikään laaja ilmiö, arvioi poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta. Varovaisuuteen on silti syytä, hän sanoo.

– Tällainen pistäminen on hyvin tuomittavaa ja moitittavaa, varsinkin jos kyseessä on huumausaineisiin liittyvä likainen neula. Ainakaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole tiedossa mitään laajempaa, sanoo Heikkinen.

Tähän mennessä poliisin tietoon on tullut ainakin kaksi tapausta. Kummassakin poliisi pyrkii selvittämään muun muassa sitä, mitä ainetta piikissä oli.

Lääkäriin tai ensiapuun

Tampereella yhtä henkilöä epäillään piikitetyn Blockfest-tapahtumassa runsas viikko sitten viikonloppuna. Helsingissä taas poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan ulkopuolinen henkilö olisi pistänyt toista ihmistä piikillä helsinkiläisessä yökerhossa menneenä viikonloppuna, mahdollisesti huumaustarkoituksessa.

Tampereella epäillyn rikoksen uhri eli asianomistaja on kertonut poliisille joutuneensa suukopuun vieraan seurueen kanssa festivaalialueen juomajonossa. Käännettyään henkilöille selkänsä hän tunsi piston vasemmassa olkavarressaan. Hän hakeutui ensiaputeltalle ja jatkoi tarkistuksen jälkeen iltaansa festivaaleilla, kertoo poliisi.

Helsingin poliisi kehottaa piikitystä epäilevää huolehtimaan ensimmäiseksi omasta terveydestään.

– Mikäli joku joutuu vastaavaan tilanteeseen, tulee heti soittaa hätänumeroon (112), hakeutua viipymättä lääkäriin ja tehdä rikosilmoitus myöhemmin, rikoskomisario Reijo Enqvist Helsingin poliisista ohjeistaa tiedotteessa.

"Pidetään kavereista huolta"

Poliisitarkastaja Heikkinen painottaa, että ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille kuuluu vähintäänkin osavastuu asiakkaidensa turvallisuudesta: anniskelun ja järjestyksenvalvonnan tulee olla asianmukaisella mallilla. Kameravalvonta on Heikkisen mukaan myös paikallaan, jotta mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet henkilöt pystytään tavoittamaan. Ylipäätään pitää herätä toimimaan ennalta estävästi, hän sanoo.

Takavuosina puhuttiin tyrmäystipoista, joita epäiltiin tiputettavan etenkin nuorten naisten juomiin. Sekä tyrmäystipat että piikittämiset saattavat Heikkisen mukaan liittyä esimerkiksi pyrkimykseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön – mutta motiivi voi olla muunkinlainen.

– Motiivi saattaa olla vaikka kosto tai halu saada joku sekavaksi. Tällainen saattaa olla myös nuorten miesten uhoamista ja holtitonta hevosenleikkiä, sanoo Heikkinen.

Heikkinen muistuttaa vielä, että on syytä juoda vain omasta lasista ja pitää lasiaan silmällä.

– Ja pidetään kavereista huolta, hän lisää.