Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Stena Scandica -autolautta pääsi tulipalon jäljiltä satamaan Ruotsissa

Autolautta Stena Scandica on saapunut Nynäshamnin satamaan Ruotsissa puoliltapäivin. Eilen tulipalossa vahingoittunut lautta kulki normaalia hitaammin mutta oman moottorinsa voimin rannikkovartioston, hinaajan, meripelastuksen ja Ruotsin merenkulkuviraston saattamana.

Matkustajia alettiin evakuoida lautalta myöhään maanantaina, mutta evakuointi keskeytettiin ja laiva jäi odottamaan hinausta. Miehistö sai kuitenkin lautan jälleen liikkeelle, eikä hinausta tarvittu.

Aluksen kyydissä on yhteensä lähes 300 ihmistä. Reilut 30 ihmistä ehdittiin evakuoida.

Ruotsin meripelastusviranomaisten mukaan tulipalo näytti saaneen alkunsa autokannella olleesta kylmäkontista. Hälytys palosta tuli hieman puoli kahden jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa.

Lautalla näkyi savua mutta ei ilmiliekkejä. Palo saatiin sammutettua nopeasti, mutta se aiheutti lautalle sähkökatkon, jonka vuoksi lautta menetti ohjattavuutensa ja se ajelehti tuulen mukana ollen hetken vaarassa ajautua karille lähellä Fåröä. Matkustajia ehdittiin ryhtyä evakuoimaan lautalta, mutta henkilökunta sai aluksen ankkureiden pitävyyden varmistettua ja kaksi moottoria taas käyntiin.

Lopulta alusta ei tarvinnut myöskään hinata, vaan se saatiin uudelleen liikkeelle kohti alkuperäistä määränpäätään Nynäshamnia. Lautta aloitti matkansa Latviasta.

Aluksen kyydissä oli tulipalon sattuessa 299 ihmistä, joista 241 oli matkustajia. 25 ihmistä ehdittiin siirtää pois alukselta ennen kuin evakuointi keskeytettiin. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

Länsi-Suomen merivartiosto kertoi hieman ennen iltayhdeksää, että Suomesta on pyydetty meripelastushelikopteria varautumaan autolautan evakuointiin. Turun meripelastuskeskus hälytti Turusta Rajaheko 100 -helikopterin valmiuteen Visbyn lentokentälle.

Pelastustöitä haittasi kova tuuli. Uutistoimisto TT:n mukaan pohjoistuuli puhalsi alueella jopa 20 metriä sekunnissa.