Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Itämeren maat kokoontuvat Tanskaan pohtimaan keinoja irtautua nopeasti venäläisestä energiasta – myös pääministeri Marin osallistuu kokoukseen

Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit tapaavat tänään Tanskassa keskustellakseen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamasta energiakriisistä.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen on kutsunut kokoukseen myös Saksan ja Puolan johtajat sekä kokoukseen osallistuvien maiden energiaministerit. Suomesta kokoukseen osallistuu pääministeri Sanna Marin (sd.).

Tanskalaismedian mukaan myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kutsuttu tapaamiseen mukaan.

Itämeren valtioiden johtajat keskustelevat kokouksessa keinoista korvata nopeasti venäläinen fossiilinen energia etenkin uusiutuvalla energialla. Esillä on erityisesti tuulivoiman lisääminen, siirtoyhteyksien rakentaminen ja yhteistyön tiivistäminen Itämeren alueen energiaturvallisuuden vahvistamiseksi. Tanskan yleisradioyhtiön DR:n mukaan kokouksessa keskustellaan myös siitä, miten maat voisivat yhteistyössä lisätä tuulivoiman tuotantoa Itämerellä.

Tapaaminen järjestetään Marienborgissa Tanskan pääministerin virka-asunnolla Kööpenhaminan liepeillä.

Kokous piti alun perin järjestää Itämerellä Tanskalle kuuluvalla Bornholmin saarella, mutta se peruuntui saaren lentokentän työntekijöiden lakon vuoksi.

Tanskan massiivisista tuulivoimahankkeista energiaa ainakin Saksalle

Kokouksen isäntämaa ja tuulivoiman pikkujätti Tanska on pyrkinyt viime vuosina vahvistamaan entisestään uusiutuvan energian tuotantoa. Pääministeri Frederiksenin sosiaalidemokraattinen vähemmistöhallitus on ottanut tavoitteeksi 70 prosentin leikkaukset hiilidioksidipäästöihin vuoteen 2030 mennessä. Mittatikkuna ovat 1990-luvun päästötasot.

Maan parlamentti on muun muassa käynnistänyt energiasaariksi kutsutut tuulipuistohankkeet. Näistä merkittävin on keinotekoisen saaren rakentaminen Pohjanmereen. Saaren yhteyteen kaavaillaan suurta tuulivoiman tuotantokeskusta.

Tuulisaareksikin kutsutun tuulivoimapuiston tuotantokapasiteetti tulee olemaan ainakin kolme gigawattia, mutta tuotantopotentiaaliksi on lupailtu jopa 10 gigawattia. Lukema on suuri, sillä esimerkiksi Suomessa koko tuulivoiman kokonaiskapasiteetti oli viime vuoden lopulla valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan mukaan reilut 3 200 megawattia eli noin 3,2 gigawattia.

Toinen niin sanotuista energiasaarista sijoitetaan taas Bornholmiin. Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi maanantaina Tanskan parlamentin päättäneen, että myös sen tuotantokapasiteettia lisätään entisestään. Tanskan lisäksi Bornholmista on määrä tuottaa sähköä myös ainakin Saksalle, ja Tanskan tavoitteena on muutenkin energiavienti ulkomaille.

– Bornholmin energiasaaren laajentuminen ja yhdistäminen Saksaan kiihdyttää uusiutuvien energiavarojen laajamittaista käyttöä. Se on välttämätöntä ilmastolle, mutta myös Euroopan energiariippuvuuden katkaisemiseksi Venäjältä, Tanskan ilmastoministeri Dan Jörgensen sanoi DR:n mukaan.

Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck taas kuvasi hanketta "lippulaivaprojektiksi".

– Vihreä sähkö Bornholmin energiasaarelta täydentää kansallista sähkön tuotantoamme ja vähentää riippuvuuttamme fossiilisesta tuontienergiasta, hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.