Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Picasso jakoi naiset jumalattariin ja ovimattoihin, mikä on asettanut taiteilijan perinnön uuteen valoon yli 50 vuotta tämän kuoleman jälkeen

Modernin kuvataiteen suurnimen Pablo Picasson teos Femme nue couchee (Lepäävä nainen) vuodelta 1932 myytiin toukokuussa huutokaupassa yli 67 miljoonalla dollarilla. Teos on surrealistinen, merenelävää muistuttava kuvaus Picasson muusasta Marie-Therese Walterista, jonka kanssa Picasso ryhtyi suhteeseen ollessaan naimisissa.

Naisseikkailut tallentuivat Picasson tuotantoon, jota pidetään käänteentekevänä ja taiteen totuttuja kaavoja murtavana. Vaikka Walter esiintyy useissa Picasson 1930-luvun muotokuvateoksissa, oli hän vain yksi lukuisista Picasson naisista. Picassolla oli elämänsä aikana kaksi vaimoa, vähintään kuusi rakastajatarta ja lukemattomia satunnaisia seksipartnereita.

Picassolla oli myös taipumus hylätä naiset näiden sairastuessa, ja hän himoitsi prostituoituja. Picasson toinen vaimo oli häntä 52 vuotta nuorempi, kun Picasso avioitui tämän kanssa 79-vuotiaana.

Onpa modernin kuvataiteen neron kerrottu sanoneen, että hänelle on olemassa vain kahdenlaisia naisia: jumalattaria ja ovimattoja.

Tietoja Picasson vilkkaasta seuraelämästä ei ole pimitetty, vaan ne ovat tulleet esille viimeistään perheenjäsenten kirjoissa ja artikkeleissa sen jälkeen kun Picasso kuoli vuonna 1973. Viime vuosina käydyn metoo-debatin myötä Picasson perintö on kuitenkin asettunut erilaiseen valoon.

– Ilmeisesti metoo on tahrannut taiteilijaa, myöntää Cecile Debray, Pariisin Picasso-museon johtaja.

– Hyökkääjät ovat epäilemättä sitäkin aggressiivisempia, koska Picasso on modernin taiteen tunnetuin ja suosituin hahmo. Hän on idoli, joka on tuhottava, hän lisää.

"Murskasi naisensa kankaalleen"

Debray myös katsoo, että jotkut tämän hetken Picasso-parjaajista esittävät "anakronistisia väitteitä", eli eivät ota huomioon aikakausien välisiä käytöksen ja tapojen eroja. Osa väitteistä taas hänen mukaansa perustuu oletuksiin ilman viittauksia todennettuihin tapahtumiin.

Debray sanoo kuitenkin suhtautuvansa myönteisesti haasteeseen, joka kohdistuu Picasson elämäntapaan ja taiteeseen.

– Taiteen historia ravitsee aikamme ja uusien sukupolvien kysymyksiä.

Pulmana asetelmassa on ainakin se, että ei ole helppoa nähdä erikseen taiteilijaa ja tämän taidetta.

Picassolle sataa myös perheen sisältä sekä kritiikkiä että ymmärrystä. Kritiikin esittäjiin lukeutuu esimerkiksi hänen lapsenlapsensa Marina Picasso.

- Hän alisti heidät eläimelliselle seksuaalisuudelleen, kesytti heidät, lumosi heidät, nieli heidät ja murskasi heidät kankaalleen, Marina Picasso on kirjoittanut isoisästään.

Toinen lapsenlapsi, Picasson ja Walterin yhteinen lapsenlapsi Olivier Picasso sen sijaan korostaa, että Picasson esittäminen hirviönä sivuuttaa sen, että häntä rakastaneilla naisilla oli valinnanvapaus.

Jotkut selvisivät hyvin

Olivier Picasso ei kiistä sitä, että joillekin isoisän naisista kävi huonosti. Eräät, esimerkiksi hänen isoäitinsä Marie-Therese Walter, olivat nuoria ja haavoittuvia muusia, jotka tunsivat itsensä suhteen jälkeen hylätyiksi. Walter teki myöhemmin iäkkäänä itsemurhan.

Olivierin mukaan toiset, kuten Francoise Gilot, sitä vastoin tiesivät tarkalleen, mitä he saivat Picasson kanssa, eikä heillä ollut ongelmaa lähteä, kun he – tai Picasso – olivat saaneet tarpeekseen.

– Kaikki oli hyvin monimutkaista. Nämä naiset eivät muistuttaneet toisiaan. Jotkut heistä selvisivät siitä hyvin, toisilla meni huonosti.

Olivier Picasso huomauttaa, että myös Picasson maalaukset itsessään kertovat tuosta monimutkaisuudesta.

– Hänellä on väkivaltaisia teoksia, ja toisia, jotka ovat hyvin helliä, erittäin pehmeitä... Joka kerta, kun inspiraatio oli käytetty, hän siirtyi johonkin muuhun. Naiset olivat välttämättömiä hänen luomuksilleen, ilman heitä jotain olisi puuttunut.

Vuonna 1881 syntyneen espanjalaisen Picasson yli 13 000 työn tuotantoon kuului maalauksia, grafiikkaa, keramiikkaesineitä ja veistoksia sekä runoja.