Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Euron heikkeneminen jatkui – suhdannenäkymät synkentyvät

Euron heikkeneminen jatkui tiistaina. Alimmillaan yhteisvaluutan kurssi putosi 0,9901 dollariin, mutta myöhemmin euro toipui hieman, kertoo uutistoimisto AFP. Euro on nyt heikompi kuin koskaan sen jälkeen, kun se otettiin käyttöön käteisvaluuttana vuonna 2002.

Euroa painaa suhdannenäkymien synkistyminen euroalueella. S&P Globalin tiistaina julkaisema ostopäälliköiden indeksi painui lukemiin, jotka ennakoivat taantumaa euroalueelle.

Tarkoin seurattu indeksi putosi 49,2 pisteeseen. Alle 50 pisteen lukema merkitsee suhdanteen heikkenemistä. Ostopäälliköiden indeksiä pidetään yhtenä tärkeimmistä talouskehitystä ennakoivista mittareista.

Euron heikkeneminen merkitsee tavallisen kuluttajan kannalta sitä, että dollarialueelta tuotujen sekä muiden dollareissa hinnoiteltujen tuotteiden hinnat nousevat. AFP:n mukaan lähes puolet euroalueelle tuoduista tavaroista on hinnoiteltu dollareissa.

Esimerkiksi maailmanmarkkinoilla dollareissa hinnoiteltu bensiinilitra kallistuu euroissa laskettuna, vaikka dollarihinta pysyisi samana. Raakaöljyn hinta on viime aikoina ollut laskussa, mutta euron heikkeneminen syö etua pois.

Öljytuotteiden hinnat heijastuvat laajalti hintoihin vähintäänkin kuljetuskustannusten kautta. Myös monet muut raaka-aineet hinnoitellaan dollareissa. Dollarihinnoiteltuja ovat esimerkiksi kahvi ja monet muut vastaavat elintarvikkeet.

Vientiteollisuus hyötyy euron heikkenemisestä

Euron heikkenemisestä hyötyy euroalueen vientiteollisuus, kun saaduista dollarituloista kassaan kilahtaa enemmän euroja. Suurimmat voittajat ovat ilmailu- ja autoteollisuus sekä luksustuotteita valmistavat yritykset.

Vastaavasti yritykset, jotka käyttävät runsaasti dollareissa hinnoiteltuja komponentteja, menettävät ainakin osan hyödystä. Jos tällaiset yritykset eivät vie paljoa tuotteitaan euroalueen ulkopuolelle, niitä uhkaa voimakas kustannusten nousu.

Suurimpia häviäjiä ovat kuitenkin yritykset, joiden toiminta perustuu pelkästään dollarihinnoiteltuun tuontiin euroalueen ulkopuolelta.