Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Yli 20 kuoli ja toista sataa haavoittui Mogadishun hotellihyökkäyksessä Somaliassa

Somalian pääkaupungin Mogadishun hotellihyökkäyksessä kuoli ainakin 21 siviiliä ja pitkälle toista sataa haavoittui, kertoo maan terveysministeri Ali Haji Adan.

Al-Shabaab-islamistitaistelijat hyökkäsivät Hayat-hotelliin toissa päivänä. Somalian turvallisuusjoukkojen komentaja kertoi aikaisemmin tänään, että hyökkäys on ohitse.

Hyökkäys alkoi kahdella autopommi-iskulla, minkä jälkeen taistelijat tunkeutuivat hotelliin. Heidät saatiin eristettyä hotellin pohjakerrokseen. Turvallisuusjoukkojen mukaan hyökkääjät ovat kuolleet.

Viranomaiset eivät tarkentaneet, kuinka paljon hyökkääjiä oli, ja kuolivatko he tulitaistelussa vai tekivätkö itsemurhan.

Hyökkäyksessä ja sitä seuranneessa tulitaistelussa pahoin vaurioitunutta hotellirakennusta yritetään parhaillaan raivata, samalla kun etsitään hotellissa mahdollisesti olevia räjähteitä.

Poliisin mukaan valtaosa uhreista kuoli heti hyökkäyksen alussa ennen kuin turvallisuusjoukot ehtivät hotellille.

Hotelli-isku oli ensimmäinen al-Shabaabin veriteko pääkaupungissa sen jälkeen kun presidentti Hassan Sheikh Mohamud aloitti virkakautensa toukokuussa.

Al-Shabaab on al-Qaida-terroristijärjestön sirpaleryhmittymä, joka on perinteisesti kontrolloinut valtaosaa eteläisestä ja keskisestä Somaliasta. Nyttemmin järjestö on kuitenkin onnistunut laajentamaan vaikutusvaltaansa myös sellaisille alueille, jotka olivat aikaisemmin hallituksen valvonnassa.

Hyökkäys viesti hallitukselle ja ulkomaille

Al-Shabaabin keskelle Mogadishua tekemä röyhkeä hyökkäys oli tarkoitettu viestiksi Somalian hallitukselle ja sen ulkomaisille liittolaisille, arvioi kaupungissa toimivan turvallisuusalan ajatushautomo Hiraal Instituten johtaja Samira Gaid uutistoimisto AFP:lle.

– Monimutkainen hyökkäys näyttää heidän olevan yhä läsnä sekä relevantteja, ja että he voivat tunkeutua hallinnon turvatoimien läpi tehdäkseen tällaisia hyökkäyksiä, analyytikko sanoo.

Presidentti Mohamud on sanonut viime kuussa, että jihadistikapinan saaminen päätökseensä vaatisi muitakin kuin sotilaallisia keinoja, mutta että hänen hallituksensa neuvottelisi al-Shabaabin kanssa vasta, kun aika olisi sille sopiva.

Samira Gaid arvioi, että hallitus pyrkii ensiksi heikentämään ryhmää ennen neuvottelujen aloittamista. Mogadishuun kohdistettu isku todennäköisesti vauhdittaa hallinnon suunnitelmia, analyytikko uskoo.

Al-Shabaab ajettiin ulos Mogadishusta yli kymmenen vuotta sitten, mutta ryhmä on jatkanut iskujaan ympäri maata. Tuhoisin järjestön tekemä isku tapahtui vuonna 2017, kun räjähteillä lastattu rekka räjäytettiin Mogadishussa surmaten 512 ihmistä.

---

Juttua on korjattu klo 16.03: Hotellin nimi on Hayat, ei Hyat