Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Islamistien hotellihyökkäyksessä Somalian Mogadishussa kuoli toistakymmentä ihmistä

Somaliassa ainakin 13 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui islamistien hyökättyä hotelliin maan pääkaupungissa Mogadishussa, kertoivat turvallisuuslähteet lauantaina.

Hyökkäys alkoi perjantaina illalla. Turvallisuusjoukkojen ja islamistien taistelut piiritetyssä Hayat-hotellissa jatkuivat lauantain puolella pitkälle iltapäivään. Paikalla kuultiin vielä iltapäivällä laukauksia ja räjähdyksiä, mutta tapahtumien kulusta ei ollut tarkkaa kuvaa.

Hyökkäys hotelliin alkoi kahdella autopommi-iskulla. Ensimmäinen autopommi räjähti hotellin lähellä tiesululla ja toinen hotellin portilla. Paikallismedian mukaan hyökkääjät kuuluvat al-Shabaab-islamistijärjestöön.

Turvallisuusjoukkojen komentajan Mohamed Abdikadirin mukaan hyökkääjät oli lauantaina eristetty hotellin pohjakerrokseen. Abdikadirin mukaan hotellista saatiin pelastettua kymmenittäin ihmisiä, mutta päivälläkään ei ollut varmaa tietoa siitä, oliko hotellissa vielä siviilejä.

Al-Shabaabin vakitusvalta laajenemassa?

Hotelli-isku oli ensimmäinen al-Shabaabin veriteko pääkaupungissa sen jälkeen kun presidentti Hassan Sheikh Mohamud aloitti virkakautensa toukokuussa.

Al-Shabaab on al-Qaida-terroristijärjestön sirpaleryhmittymä, joka on perinteisesti kontrolloinut valtaosaa eteläisestä ja keskisestä Somaliasta. Nyttemmin järjestö on kuitenkin onnistunut laajentamaan vaikutusvaltaansa myös sellaisille alueille, jotka olivat aikaisemmin hallituksen valvonnassa.

Al-Shabaabin taistelijat ovat viime aikoina hyökkäilleet myös Etiopian rajalla sijaitseviin kohteisiin, mikä on saanut turvallisuusasiantuntijat uskomaan, että järjestö pyrkii tunkeutumaan uusille alueille.

Yhdysvaltalaisarvion mukaan al-Shabaabilla on riveissään 5000–10 000 taistelijaa yhteensä noin 15 miljoonan asukkaan maassa, ja järjestö hallitsee laajoja alueita Somalian etelä- ja keskiosissa, kertoo Financial Times.