Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kahden venäläishävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa aamulla noin kahden minuutin ajan

Kahden venäläisen MiG-31-hävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella Porvoon edustalla torstaina aamulla, puolustusministeriö kertoi. Samassa yhteydessä Ilmavoimat suoritti puolustusministeriön mukaan operatiivisen tunnistuslennon.

Puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri sanoo, että epäilty loukkaus tapahtui noin kello 9.40 ja kesti noin kaksi minuuttia.

– Epäillyn loukkauksen syvyys oli noin kilometri, ja koneiden lentosuunta oli idästä länteen, Vakkuri kertoo.

Muihin yksityiskohtiin hän ei halunnut mennä.

Hänen mukaansa Rajavartiolaitos on aloittanut asiasta esitutkinnan ja hoitaa myös viestinnän tutkinnan etenemisestä. Vakkuri arvioi, että tutkinta valmistuu päivässä tai parissa.

Edellisen kerran venäläiskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa toukokuun alussa.

Pietarilainen Fontanka-lehti kertoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaneen, että Kaliningradin alueelle on siirretty kolme MiG-31-hävittäjää. Fontankan mukaan koneet olisi varustettu Kinzhal-yliääniohjuksilla.

Vakkuri ei ota kantaa, ovatko Suomen ilmatilassa havaitut venäläishävittäjät samoja MiG-31-hävittäjiä, joihin Fontanka viittaa.

– Minä en pysty millään tavalla ottamaan kantaa operatiiviseen toimintaan, Vakkuri sanoo.

Venäjän puolustusministeriöstä tiedotettiin Fontankan mukaan, että siirto on tehty "osana strategisen pelotteen lisätoimenpiteitä". Tiedot kertovat, että hävittäjät on asetettu ympärivuorokautiseen taisteluhälytysvalmiuteen.

Matkalla hävittäjät harjoittelivat yhteistoimintaa Venäjän ilmavoimien muiden koneiden sekä Itämeren laivaston hävittäjien ja ilmatorjunnan kanssa.

STT tiedusteli Ilmavoimilta mahdollisia tunnistuskuvia Suomen ilmatilaa loukanneista hävittäjistä. Ilmavoimien viestinnästä kerrottiin, ettei niitä tavallisesti luovuteta, eikä niitä ole edes välttämättä otettu.

Ohjukset voidaan varustaa ydinkärjillä

Kinzhalit ovat moninkertaista äänennopeutta lentäviä hypersoonisia ohjuksia, joiden kantama on jopa 2 000 kilometriä, kertoo muun muassa BBC. Kinzhalit voidaan varustaa joko tavanomaisilla tai ydinkärjillä. Ne laukaistaan lentokoneista.

Hypersoonisia ohjuksia on erittäin vaikea torjua niiden nopeuden vuoksi.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti maaliskuussa, että Kinzhaleja olisi käytetty Ukrainaan tehdyissä iskussa. Niitä on laukaistu myöhemminkin mutta varsin verkkaiseen tahtiin. On olemassa myös epäilyjä, että Venäjä olisi laukaissut Kinzhaleja jo aiemmin Syyriassa.

Puolustusvoimien Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi maaliskuussa, että Venäjällä on käytössään Kinzhaleja vain vähän.

Hän ei pidä Kinzhaleja minään ihmeaseina, sillä ne ovat periaatteessa samoja aseita kuin jo aiemmin käyttöön otetut maalta laukaistavat Iskander-ohjukset. Ero on, että Kinzhalit laukaistaan ilmasta. Kinzhal tarkoittaa suomeksi tikaria.