Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua tällä viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa.

Koulurauha julistettiin Joensuussa – lasten ja nuorten valitsemana teemana kaveritaidot

Valtakunnallinen koulurauha on julistettu Joensuussa Pohjois-Karjalassa. Lapset ja nuoret ovat valinneet vuoden koulurauhateemaksi kaveritaidot.

Julistustapahtuma järjestettiin Joensuun areenalla aamupäivällä. Tapahtumassa esitettiin muun muassa presidentti Sauli Niinistön videotervehdys, minkä lisäksi artisti Viivi esiintyi paikalla.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL), Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Koulurauha julistettiin nyt 32. kerran.

Vastuu myös aikuisilla

Tämän vuoden koulurauhateemaa ovat valmistelleet Utran, Pielisjoen ja Niittylahden koulujen sekä Joensuun steinerkoulun ja jyväskyläläisen Kuokkala svenska skolan oppilaat. Teemalla he haluavat muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta, MLL:n tiedotteessa kerrotaan.

Oppilaat muistuttavat myös aikuisia näiden vastuusta yksinäisyyden ehkäisyssä.

– Jos huomaat, että joku on yksin, älä aina aikuisena usko, että kaikki on hyvin, vaikka nuori niin sanoisikin. Nuoret eivät halua tunnustaa yksinäisyyttään, koska se koetaan vähän nolona, nuoret sanovat tiedotteessa.

– Aikuiset voivat tukea ystävyyssuhteiden solmimisessa. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta olisi hyvä tulla kaikkien kanssa toimeen.

MLL:n mukaan viime vuoden kouluterveyskyselyssä yksinäisyyden kokemus oli yleistynyt erityisesti tytöillä. Noin joka neljäs kyselyyn vastannut tyttö tunsi itsensä yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Pojista yksinäisyyttä koki noin 10 prosenttia.