Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Zelenskyi varoitti Zaporizhzhjan ydinvoimalassa olevia venäläissotilaita – sanoi Ukrainan joukkojen ottavan heidät "erityisiksi kohteikseen"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut Ukrainan joukkojen "ottavan erityiseksi kohteekseen" jokaisen venäläissotilaan, joka ampuu ydinvoimalan luona tai käyttää sitä kilpenään.

Zelenskyi puhui asiasta videoviestissään myöhään lauantaina, kertoo Guardian. Zelenskyi sanoi Venäjän käyttävän voimalaa kiristyskeinona.

– Jokaisen venäläisen sotilaan, joka joko ampuu tehdasta tai käyttää voimalaa kilpenään, täytyy ymmärtää, että hänestä tulee erityinen kohde tiedusteluagenteillemme, erikoispalveluillemme, armeijallemme, Zelenskyi sanoi.

Useat maat ovat vedonneet sen puolesta, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan luona ei taisteltaisi.

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on ilmaissut pelkonsa siitä, että taistelut voivat vaurioittaa voimalaa ja aiheuttaa ydinonnettomuuden. IAEA vaatii, että sen tarkastajat päästetään pikimmiten voimalaan.

Donbass viikon taisteluiden keskuksena

Viimeksi kuluneen viikon aikana Venäjä on todennäköisesti keskittynyt uudelleenorganisoimaan ja vahvistamaan joukkojaan Etelä-Ukrainassa, Britannian puolustusministeriön sunnuntain tiedusteluraportissa todetaan.

Kuitenkin Donbassin alueella Venäjän tukemat, pääasiassa itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiä Donetskin kaupungin pohjoispuolella. Erityisen kiivasta taistelua on käyty Piskyn kylässä lähellä Donetskin lentokenttää. Kumpikaan osapuoli ei liene saanut aluetta haltuunsa.

Alue on ollut taisteluiden eturintamassa jo vuodesta 2014 lähtien. Todennäköistä on, että Venäjän hyökkäyksen päämääränä on turvata moottoritie, joka on pääväylä lännestä Donetskiin.

YK:n viljalaiva valmistautuu lähtemään Ukrainasta kohti Afrikkaa

Yhdistyneiden kansakuntien YK:n ruoka-apua kuljettava laiva on lähtemässä Ukrainasta kohti Djiboutia, josta lasti on tarkoitus kuljettaa Etiopiaan.

23 000 tonnin vehnäkuljetuksen toivotaan olemaan ensimmäinen monista Afrikkaan suuntautuvista viljalasteista, joilla haetaan helpotusta globaaliin ruokakriisiin.

– Toivon, että myös muita YK:n laivoja saapuu satamiimme. Toivon, että näemme pian kaksi, kolme, neljä alusta lisää, sanoo Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov Juzhnen satamassa, Odessasta itään.

Myöhemmin Kubrakov sanoi Twitterissä, että laiva on lastattu ja valmis lähtemään satamasta. Aluksen lähtöaikaa ei kuitenkaan julkistettu.