Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hukkumistapauksia selkeästi vähemmän kuin viime vuonna

Tammi-heinäkuussa on ennakkotietojen mukaan hukkunut 56 ihmistä, mikä on puolet vähemmän kuin viime vuonna samalla mittausjaksolla, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH).

Liiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen kertoo, että viime vuoden pitkä ja lämmin kesä vaikutti hukkuneiden määrään. Tämän vuoden heinäkuussa hukkui 20 ihmistä, kun viime vuoden heinäkuussa hukkuneita oli 45.

Heinäkuun hukkumisista kuusi tapahtui uidessa ja kuusi vesiliikenteen yhteydessä. Loppujen kahdeksan syistä liitolla ei ole varmuutta.

SUH:n mukaan tavallisesti lähes puolet hukkuneita ovat päihtyneitä ja tyypillisimmin hukkuminen tapahtuu uimisen yhteydessä, kiikkerällä soutuveneellä liikuttaessa tai rannalta tai laiturilta putoamisen seurauksena.

SUH kerää ennakkotietonsa hukkuneiden määrästä julkisten tietojen avulla eli mediasta ja viranomaisten tiedotuksista.

Viime vuonna Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) teki teematutkintaa hukkumisista, minkä takia niistä raportoitiin tavanomaista tarkemmin. Se on saattanut Heinosen mukaan myös vaikuttaa hieman lukuun.

Siitä huolimatta Heinonen arvioi tämän vuoden hukkumisten jäävän selvästi keskimääräistä 150 vuosittaista hukkumista vähäisemmäksi.

– Uskon, että tänä vuonna jäädään maksimissaan sataan, määrässä on selkeä ero, Heinonen sanoo.

Kesäisin tulee eniten hukkumistapauksia

Vuosittaisen ja heinäkuun määrien lisäksi merkittävä ero oli myös juhannusten hukkumismäärissä.

Viimeiset kaksi juhannusta ovat olleet lämpimiä, ja Heinonen kertoo sään näkyvän suoraan hukkumismäärissä. Tänä juhannuksena hukkuneita oli kuitenkin vain viisi, kun viime vuonna niitä oli jopa 13.

Heinonen toivoo, että juuri ennen juhannusta julkaistu Otkesin hukkumisraportti olisi muistuttanut ihmisiä vesistöjen vaaroista ja näin vähentänyt hukkuneiden määrää.

Hukkumiset painottuvat selkeästi kesä-heinäkuulle.

– Kyllä se sää hukkumisiin korreloi, kun silloin on enemmän ihmisiä liikenteessä, Heinonen sanoo.

Tuleviksi päiviksi on luvattu hellesäitä, joten Heinonen muistuttaa liikkumaan vesillä viisaasti.