Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Aurinkoinen ja helteinen viikonloppu Etelä-Suomessa – muualla maassa saattaa ripsiä vettä

Helteiset säät jatkuvat näillä näkymin ensi viikon puoliväliin saakka, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Viikonloppuna eteläisessä Suomessa lämpötila voi kohota lähelle kolmeakymmentä eli 26–28 asteeseen, pohjoisessakin noin kahteenkymmeneen lämpöasteeseen.

Tänään ja huomisen aikana saattaa paikoitellen ripsiä vettä Keski- ja Pohjois-Suomessa. Sadealue vetäytyy lauantain aikana pohjoisemmaksi ja sieltä hiljalleen itään.

– Hiukan saattaa lauantaina myöhään iltapäivällä tai illasta sataa paikoin vettä Pohjois-Pohjanmaalla, ja loppuilta muuttuu pohjoisessa sateisemmaksi. Siinä ennen sateentuloa on suhteellisen aurinkoista ja lämpötilat samaa luokkaa kuin tänään, sanoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Viikonlopun aikana keski- ja pohjoisosissa maata on öisin vielä hallanvaara. Sunnuntain jälkeen yölämpötilat kohoavat myös pohjoisessa.

– Pohjoiseen Lappiin jää kylmempää ilmamassaa, ja sunnuntain jälkeen rupeaa siellä vasta lämpiämään. Tietysti kun päivälämpötilatkin nousevat etelästä alkaen, niin sitten alkavat ne yölämpötilatkin nousemaan, sanoo Tuomala.

Helteiden jälkeen povataan ukkoskuuroja

Ennusteen mukaan sää jatkaa lämpenemistään ensi viikon tiistaihin saakka. Lämmintä ilmamassaa riittänee perjantaihin saakka, mutta aurinkoisia hellepäiviä varjostaa Suomeen saapuva sade- ja ukkosrintama.

– Ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa keskiviikon tienoilla näillä näkymin. Sadekuurot ja pilvisyys saattaa näkyä lämpötiloissa. Joka paikassa ei sitten enää nouse niin lämpimäksi, sanoo Tuomala.

Keskiviikon jälkeen pohjoiseen valuu viileämpää ilmaa, joka hiljalleen tulee myös etelämmäksi.

– Tiistaille tässä varmasti on aika laajalti lämmintä ja helteistä, kun siinä ei ole sateita. Viikon puoliväli on vähän ongelmallinen. Säätyyppi muuttuu niin paljon epävakaisemmaksi, että pilvisyyttä voi olla paikka paikoin aika paljonkin, sanoo Tuomala.

Loppuviikosta lämmintä ilmamassaa on tämänhetkisen ennusteen mukaan oikeastaan enää eteläisessä Suomessa.