Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Näin nopeasti maksasi palautuu, kun lopetat lomatissuttelun nyt

Ensiksi huonot uutiset: Yksittäinenkin humalaan johtava juominen aiheuttaa muutoksia elimistöön ja ennen muuta maksaan. Jos tissuttelu jatkuu pidempään, haitat kertautuvat.

Ja sitten hyvä uutiset: Jos maksan vauriot eivät ole edenneet liian pitkälle ja alkoholin käytön lopettaa, rasvoittunut maksa voi palautua ennalleen jopa muutamassa viikossa.

– Alkoholin käytön lopettaminen kannattaa aina, tähdentää Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström tiedotteessa.

Högströmin neuvo on hyvä pitää mielessä etenkin nyt, kun kesälomat ovat monella loppumassa ja lomatissuttelu pitäisi lopettaa.

Jos lomaan on kuulunut päivällä "seitinohuet" ja lounaalla eurooppalaisittain viiniä, grillatessa olutta sekä vielä skumppaa auringonlaskua katsellessa, voi maksa olla avun tarpeessa.

Högströmin mukaan jo muutaman viikon runsas juominen aiheuttaa käytännössä kaikille ihmisille ainakin maksan rasvoittumista.

Rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi. Vuosien kuluessa tulehtuneeseen maksaan voi muodostua sidekudosta, mikä voi aiheuttaa puolestaan maksakirroosin.

Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia.

Turvallista alkoholin käytön rajaa on Högströmin mukaan vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Suositusten mukaan terveen aikuisen miehen kohtalaisen riskin taso on 14 annosta viikossa ja naisilla vain puolet tästä eli seitsemän.

Päivittäisellä tissuttelulla voi vaarantaa oman terveytensä huomaamattaan: Korkean riskin raja ylittyy miehillä jo kolmella ja naisilla kahdella alkoholiannoksella päivässä säännöllisesti käytettynä.

Myös sillä on merkitystä, missä yhteydessä alkoholia juo. Tutkimusten mukaan humalahakuinen juominen tyhjään vatsaan vahingoittaa sisäelimiä enemmän kuin kohtuullinen alkoholinkäyttö aterian yhteydessä.

Jos loman loputtua tuntuu siltä, että alkoholinkäyttöä ei saa itse vähennettyä, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi työterveyden tai terveyskeskuksen hoitajan kanssa ja saada oikea-aikaista apua.

–On tärkeää tunnistaa ongelma ja vaikeus laittaa korkki kiinni. Apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa, Högström kehottaa.