Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Rankkasateita, kovia tuulia, rakeita, jopa tornadoja ja trombeja – meteorologin mukaan on helpompi kysyä, mitä tänään ei tule

Tänään ukkoset liikkuvat merialueelta läntisen Suomen päälle, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Sateet painottuvat Suomen päälle koillis-lounassuunnassa.

– Tästä ja huomisesta on tulossa rytinäpäivät, kertoo päivystävä meteorologi Sini Tenhunen Ilmatieteen laitokselta.

Päivän sääilmiöt eivät jää ukkoseen, sillä Tenhusen mukaan luvassa on myös rankkasateita, rakeita, kovia tuulia, trombeja ja tornadoja.

Saderintama liikkuu Suomen yllä hitaasti, minkä takia sademäärät voivat olla suuriakin. Veden lisäksi taivaalta voi paikoittain sataa rakeita.

Pohjanmaan maakunnassa on mahdollisuus yli 50 millimetrin päivittäiselle sadekertymälle, mutta sadetta voi tulla laajalti maan länsiosissa.

– Tunnissa voi hyvinkin tulla yli 20 millimetriä vettä, tai paikoittain jopa yli 30 millimetriä, Tenhunen sanoo.

Rankkasateet saattavat synnyttää taajamatulvia sadealueilla.

Tornadoja, trombeja ja kovia tuulia

Ouluun ja Kainuuseen muodostuu päivän myötä otollinen sää trombien ja tornadojen syntymiselle.

– Niiden syntymiseen vaaditaan hyvin kosteaa ja epävakaata ilmaa, ja se, että tuulen nopeus tai suunta vaihtelee, kun liikutaan maanpinnalta ylöspäin, Tenhunen kuvailee.

Tornadoja tai trombeja esiintyy vuosittain 10–15 kappaletta. Meteorologi kertoo, ettei esiintyminen ole harvinaista tai poikkeuksellista, mutta ei missään nimessä jokapäiväistä.

Suomessa on laajalti voimassa puuskavaroitus 25 metriä sekunnissa puhaltavista tuulista. Varoitus ulottuu Kainuusta ja Etelä-Lapista Etelä-Pohjanmaan alueelle sekä myöhemmin Keski-Suomeen ja Pohjois-Savoon, Tenhunen kertoo.

Tänään muun muassa Jyväskylässä järjestetään MM-ralleja, ja meteorologi varoittaakin tapahtumanjärjestäjiä vaikeista sääoloista.

– Tapahtumien teltat pitäisi kiinnittää todella, todella hyvin tai jättää kokonaan pystyttämättä.

Kovat tuulet voivat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoksia suuressa osassa Suomea.

Sää voi tuntua tukalalta kosteuden takia

Tenhusen mukaan tänään on yksi kesän kosteimmista päivistä ja sää voi tuntua helteisen sään takia todella hiostavalta.

– Heinäkuussa on ollut muutamia suurin piirtein yhtä kosteita päiviä, mutta ylihellelämpötilojen takia nyt tuntuu todella tukalalta, Tenhunen kuvailee.

Lahdessa oli iltapäivään mennessä mennyt 27 astetta rikki ja muutenkin läntisessä Suomessa lämpöä on 25–26 astetta. Sadealueen levitessä lämpötilat saattavat pudota.

Lämpimät olot ovat kuivattaneet metsää, ja eteläisessä Suomessa on voimassa metsäpalovaroituksia. Meteorologi arvioi, etteivät sateet riitä kastelemaan maastoa riittävästi, jotta varoitukset poistuisivat kokonaan.

Vielä huomenna rymisee, mutta sitten hiljenee

Huomenna sadealue liikkuu Tenhusen mukaan Suomen yli itäiseen Suomeen ja Lappiin. Merkittävin ero tähän päivään on, ettei tornadoja ja trombeja todennäköisesti enää synny.

Vahingot eivät lauantaina enää liity niinkään sateisiin vaan enemmän voimakkaisiin tuuliin. Etenkin suurilla järvialueilla voi tuulla rajustikin, Tenhunen sanoo.

Tenhusen mukaan vahinkoja syntynee vähemmän kuin läntisessä Suomessa, sillä länsi on tiheämmin asutettua aluetta.

Paikoittain maassa saattaa myös kehittyä voimakkaita ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi sataa rakeita.

Huomisen jälkeen koko maassa viilenee. Maan etelä- ja keskiosiin luvataan 16–20 astetta ja pohjoiseen 10–15 astetta ja hieman enemmän sadetta.

– Alkuviikolla on tavanomaisempaa kesäsäätä, lämpötilat ovat 20 asteen kieppeillä ja sää on pilvipoutainen, siellä täällä sadekuuroja, Tenhunen sanoo.