Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Haavisto jarruttaisi venäläisturistien viisumeja luomalla heille oman jonon

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) jarruttaisi venäläismatkailijoiden viisumien saantia laittamalla turistiviisumit eri jonoon kuin muut viisumikategoriat. Haavisto arvioi STT:lle, että tällöin turismikiintiöjonot olisivat pidempiä ja viisumien myöntäminen hitaampaa kuin esimerkiksi perhesyistä tai työn vuoksi myönnettävien viisumien.

– Eri viisumikategorioille annettaisiin omia varausaikoja konsulaateissamme, hän kuvaa.

Tällä hetkellä kaikki viisuminhakijat ovat samassa jonossa. Haaviston mukaan kansallinen päätös viisumijonon järjestämisestä ja muokkaamisesta eri viisumitarkoitusperien perusteella olisi laillinen ja Schengen-määräysten mukainen.

– Nyt olisi tarkoitus edesauttaa hyötyviisumien myöntämistä, ja samalla se sitten käytännössä hidastaisi turismiliikennettä, Haavisto sanoo.

Asian valmistelu on menossa ulkoministeriössä. Haavisto uskoo, että päätökset voidaan panna toimeen jo elokuun aikana.

Venäläisten turistien virta on ärsyttänyt monia Ukrainaan tehdyn hyökkäyksen vuoksi. Asia tuli kuitenkin ajankohtaiseksi vasta heinäkuun puolen välin jälkeen, kun Venäjä luopui koronarajoituksista matkailussa.

Haaviston mukaan venäläisten pyrkimys matkustaa turisteina Länsi-Euroopassa on lisääntynyt valtavasti koronarajoitusten purkauduttua, ja turistiviisumien määrän kasvu näkyy kaikissa Schengen-maissa.

Hän huomauttaa, että viisumijono esimerkiksi Suomen Pietarin konsulaatissa on jo kasvanut kuuteen viikkoon, minkä päälle tulee kymmenen päivää kestävä viisumin käsittely.

Haaviston ajatuksista kertoivat aiemmin MTV ja Ilta-Sanomat.

EU:n toimet pakotepakettien yhteydessä

Haavisto kertoo, että EU-maiden ulkoministerien on määrä käsitellä venäläisturistien viisumiasiaa elokuun lopussa.

– En ole varmasti ainoa ulkoministeri, joka haluaa nostaa tämän esille, hän sanoo.

Hänen mukaansa kysymys on EU:n laajuinen. Suomi toivoo yhtenäistä kannanottoa ja yhtenäisiä rajoituksia koko EU:lta.

Haavisto odottaa EU:lta yhteisiä toimia syksyllä seuraavien pakotepakettien yhteydessä. Hänen mukaansa aikataulua on tässä vaiheessa liian aikaista ennakoida.

Hallitus käsitteli venäläisturistien viisumiasiaa torstaina presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa ja keskusteli siitä presidentti Sauli Niinistön kanssa. Hallituksen kokouksessa ei tehty päätöksiä asiasta.