Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Krimillä venäläiseen laivastoon, Ukraina kiistää: "Silkkaa provokaatiota"

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Itä-Ukrainan Donetskin alueelta, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan lauantai-iltana.

Ukraina on tehnyt lennokki-iskun Venäjän laivastoon Krimin niemimaalla sijaitsevan Sevastopolin kaupungin satamassa, väitti Venäjän alueelle asettama kuvernööri Mihail Razvozhajev sunnuntaina.

Ukraina kiisti iskeneensä Venäjän laivaston tukikohtaan. Odessan sotilasalueen tiedottaja Serhi Bratshuk sanoi Venäjän väitteen olevan "silkkaa provokaatiota".

- Krimin vapauttaminen miehittäjistä toteutetaan toisella tavalla ja paljon tehokkaammin, hän kirjoitti viestipalvelu Telegramissa.

Venäjän asettama kuvernööri sanoi Telegramissa, että iskussa olisi haavoittunut kuusi ihmistä, mukaan lukien armeijan henkilökuntaa.

Ukrainalaiset joukot ovat viime aikoina ottaneet takaisin hallintaansa Venäjän valtaamia alueita.

Ukrainan keskiviikkona tekemät iskut tuhosivat osittain suuren sillan Venäjän joukkojen miehittämässä Hersonin kaupungissa.

Venäjä iskenyt ainakin Mykolajiviin, Sumyyn ja Harkovaan

Venäjä tulitti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Mykolajivin satamakaupunkia, kertoivat paikalliset viranomaiset. Ainakin yhden ihmisen kerrottiin kuolleen.

- Mykolajiv joutui tänään laajan tulituksen kohteeksi. Todennäköisesti voimakkaimman tähän mennessä, kaupungin valtuuston puheenjohtaja Oleksandr Senkevitsh kirjoitti Telegramissa.

Zelenskyin mukaan moni kieltäytyy lähtemästä

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Itä-Ukrainan Donetskin alueelta, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan lauantaina. Taistelut alueella ovat rajuja.

Zelenskyin mukaan moni kieltäytyy lähtemästä alueelta.

- Mitä aiemmin tämä (päätös lähtemisestä) tehdään, mitä enemmän ihmisiä lähtee Donetskin alueelta nyt, sitä vähemmän Venäjän armeijalla on aikaa surmata ihmisiä, presidentti sanoi.

Ukrainalainen Kyiv Independent -lehti kirjoitti aiemmin Ukrainan yleisradioon viitaten, että varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan 200 000 siviiliä on määrä evakuoida.

Evakuointien sanotaan olevan pakollisia, ja ne on määrä toteuttaa ennen lämmityskauden alkamista. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

“Vakuuttakaa ihmiset lähtemään”

Zelenskyi sanoo, että evakuoinnit järjestetään lähteville ihmisille ja että luvassa on niin logistista kuin rahallista tukea. Hänen mukaansa ihmisten täytyy itse päättää lähtemisestä.

- Jos teillä on mahdollisuus, puhukaa Donbassin taistelualueille jääneille. Vakuuttakaa heille, että lähteminen on välttämätöntä, etenkin jos kyse on lapsiperheistä. Jos teillä on mahdollisuus auttaa kotinsa jättäneitä ihmisiä, tehkää niin, Zelenskyi vetosi ukrainalaisiin.

Ukrainan yleisradio kertoo, että Vereshtshukin mukaan evakuoinneista kieltäytyvien tulee allekirjoittaa dokumentti, jossa jääjä ottaa vastuun kaikista mahdollisista riskeistä.

Turkki: Ensimmäinen ukrainalaista viljaa kuljettava laiva lähtenee maanantaina

On todennäköistä, että ensimmäinen ukrainalaista viljaa kuljettava laiva voisi lähteä Ukrainan Odessan satamasta maanantaina, kertoi Turkin presidentin kanslian tiedottaja televisiohaastattelussa sunnuntaina.

Tiedottaja kuitenkin sanoi, että neuvotteluissa venäläisten kanssa oli vielä ”yksi tai kaksi asiaa ratkaistavana”.

Laivat on lastattu, ja ne ovat valmiita lähtemään, mutta tarvitaan hyvää logistista koordinaatiota, tiedottaja sanoi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.