Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäjän Britannian-suurlähetystö tviittasi ukrainalaisvankien teloittamisesta – Twitter piilotti, muttei poistanut

Venäjän Lontoon suurlähetystö julkaisi perjantaina videopalvelu YouTubeen mitä ilmeisimmin propagandatarkoitukseen kuvatun videon, jossa esiintyy väitetysti kaksi ukrainalaisen rannikkokaupunki Mariupolin asukasta, jotka kuvailevat ukrainalaissotilaiden aiheuttamiksi väitettyjä tuhoja asuinalueella.

Videolla esiintyvä mies ja nainen puhuvat rauhallisesti venäjää, kuvailevat yksityiskohtaisesti ukrainalaissotilaiden toimia ja kehuvat Venäjän asevoimien joukkoja. Video on tekstitetty englanniksi.

Videon lopussa mies sanoo:

– Azov-militantit ansaitsevat tulla teloitetuiksi, mutteivät ampumalla vaan hirttämällä, sillä he eivät ole aitoja sotilaita. He ansaitsevat nöyryyttävän kuoleman, mies sanoo.

Suurlähetystö jakoi videon perjantai-iltana viestipalvelu Twitteriin samoilla saatesanoilla.

Twitter piilotti suurlähetystön viestin, koska se rikkoi Twitterin vihakäytöstä koskevia sääntöjä. Somejätti teki kuitenkin ratkaisun olla poistamatta tviittiä kokonaan näkyviltä.

– Twitter on kuitenkin tehnyt sen ratkaisun, että tviitin pitäminen saatavilla saattaa olla suuren yleisön edun mukaista, julkaisussa lukee.

Tviitin voi katsoa tästä osoitteesta.

Venäjän Britannian-lähetystön viestintä ajoittuu samalle päivälle, kun Donetskin alueella sijaitsevaan Olenivkan pidätyskeskukseen tehtiin isku, jossa kuoli perjantai-illan tietojen perusteella 45 ukrainalaisvankia ja 75 haavoittui. Ukrainalaisten sotavankien joukossa oli videolla mainittuja Azovin pataljoonan taistelijoita, jotka antautuivat Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa, Venäjän puolustusministeriö kertoi perjantaina.

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan iskusta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsuu iskua Venäjän tahalliseksi sotarikokseksi.

– Se oli tahallinen Venäjän sotarikos, tahallinen ukrainalaissotavankien joukkomurha. Yli 50 kuollutta, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan tiedustelulähteiden mukaan iskun takana olisi Venäjän hallintoa lähellä olevan Wagner-palkkasoturiryhmän omistajana pidetty Jevgeni Prigozhin. Kyiv Independentin uutisoimaa väitettä ei ole voitu vahvistaa riipumattomista lähteistä.

Venäjän puolustusministeriö väittää iskua Ukrainan hallinnon provokaatioksi, jonka tarkoituksena on estää ukrainalaisjoukkoja laskemasta aseitaan ja antautumasta.

Venäjän suurlähetystöt ovat julkaisseet propagandaa aikaisemminkin. Venäjän Etelä-Afrikan suurlähetystö väitti Twitterissä 30.11.2021 talvisodan syttyneen aluekiistojen lietsomana sekä Suomen ja Natsi-Saksan lisääntyneen sotilasyhteistyön seurauksena. Tviitti julkaistiin päivänä, jona talvisodan syttymisestä tuli kuluneeksi 82 vuotta.

Suurlähetystöltä jäi tuolloin mainitsematta, että Neuvostoliitto ja Saksa olivat solmineet saman vuoden elokuussa keskinäisen hyökkäämättömyyssopimuksen ja liittäneet Suomen Neuvostoliiton etupiiriin sopimuksen lisäpöytäkirjassa.