Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kaksikko vaani vanhuksia pankkiautomaateilla, huijasi pankkikortit ja vei tuhansia euroja rahaa – tuomittiin vankeusrangaistuksiin ja noin 120 000 euron korvauksiin

Oikeuden mukaan vanhuksia hämättiin heittämällä maahan seteleitä. Rikokset tapahtuivat lukuisilla paikkakunnilla, muun muassa Kotkassa, Lahdessa, Haminassa ja Porissa.

Lukuisia vanhuksia pankkiautomaateilla huijannut kaksikko tuomittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa yli kahden vuoden vankeusrangaistuksiin. Molempien syyksi luettiin useita kymmeniä syytekohtia, muun muassa törkeitä maksuvälinepetoksia ja törkeitä varkauksia.

Rikokset tapahtuivat monilla eri paikkakunnilla, muun muassa Akaassa, Kaarinassa, Loimaalla, Hausjärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kotkassa, Lahdessa, Kangasalla, Turussa, Haminassa, Hyvinkäällä ja Porissa.

Oikeuden mukaan tekijät etsivät sopivia pankkiautomaatteja, peittivät automaatin kameran ja jäivät tarkkailemaan oikeanlaisen uhrin saapumista. Uhrit olivat iäkkäitä ja osalla oli ongelmia liikkumisessa.

Toinen tarkkaili tunnuslukua

Sopivan uhrin tultua paikalle tekijät ryhmittyivät uhrin taakse tarkkailemaan pankkikortin tunnuslukua, tuomiossa sanotaan. Saatuaan tunnusluvun tietoonsa toinen tekijöistä heitti maahan setelin tai seteleitä.

– Uhrin nostaessa maassa olleen setelin tai setelit itselleen toinen vastaajista on vaihtanut automaatista uhrin maksukortin tilalle mukanaan olleen samankaltaisen kortin. Saatuaan uhrin kortin haltuunsa vastaajat ovat poistuneet paikalta, tuomiossa sanotaan.

Tämän jälkeen tekijät olivat oikeuden mukaan tyhjentäneet uhrien tilit tai käyttäneet kortteja. Yksittäisiltä uhreilta vietiin jopa useita tuhansia euroja.

Yhteensä noin 120 000 euron korvaukset uhreille ja pankeille

Tuomitut osittain kiistivät ja osittain myönsivät teot. Toinen tekijöistä selitti niitä muun muassa heikolla taloudellisella tilanteellaan ja oli jälkeenpäin pahoillaan.

Petru-Manuel Butnaru, 39, tuomittiin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeusrangaistukseen ja Liviu-Andrei Ghervase, 36, kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen. Heidät määrättiin maksamaan korvausta uhreilleen ja pankeilleen yhteisvastuullisesti yli 70 000 euroa, minkä lisäksi Ghervase joutuu maksamaan yksin lähes 50 000 euroa.