Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Zaharova Suomessa esillä olleista venäläisten viisumirajoituksista: ”Askel kahdenvälisten suhteiden kärjistämiseksi”

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova näkee, että on Suomen mahdolliset viisumikiristykset venäläisille heikentäisivät maiden kahdenvälisiä suhteita. Asiasta kertoo venäläinen talouslehti RBK Telegramissa.

Suomessa esillä olleet suunnitelmat rajoittaa venäläisten viisumeita Suomeen on herättänyt vahvaa kiinnostusta Venäjällä. Asia on ollut tällä viikolla esillä useissa venäläismedioissa.

Esimerkiksi RBK kertoi alkuviikosta suomalaisten kansanedustajien ja ministereiden kommentit ja näkemykset asiaan.

RBK kertoo Telegramissa myös, kuinka ”Venäjä on uhannut ryhtyä vastatoimiin jos Suomi lopettaa Schengen-viisumeiden myöntämisen venäläisille”.

Viisumi Suomeen on samalla Schengen-viisumi, koska Schengenin sisärajoilla on periaatteessa vapaa liikkuvuus.

RBK:n kommentti ”Schengen-viisumeiden myöntämisestä” viittaa siihen, että useat venäläiset hakisivat Suomeen viisumia toiveissaan jatkomatka muualle EU:n alueelle.

– Venäjän kansalaisten matkustusrajoitukset poliittisista syistä on jälleen yksi askel kahdenvälisten suhteiden vastakkainasettelun kärjistämiseksi, Zaharova kommentoi RBK:n mukaan.

– Jos asiaan liittyvät suunnitelmat toteutuvat, Venäjä pidättää itsellään oikeuden ryhtyä vastatoimiin, Zaharova jatkoi.

Lehti ei mainitse, millaisiin toimiin Venäjä mahdollisesti aikoisi ryhtyä. Yksi keino on esimerkiksi Suomen Moskovan suurlähetystön koon rajoittaminen. Toinen saattaisi kohdistua Pietarin pääkonsulaattiin.

Tällä hetkellä molempiin on kuitenkin jo nyt kova viisumijono. Uutissuomalainen kertoi viime viikolla, kuinka Venäjällä kaupitellaan ”apua viisumiasioissa” sitä kovemmalla hinnalla, mitä pikaisemmin viisumia haluaa hakea.

Ulkomaan edustustojen koon rajoittaminen hidastaisi entisestään viisumeiden käsittelyä. Venäjän on mahdollista rajoittaa myös suomalaisten viisumeita maahan, mutta Suomi on jo rajoittanut esimerkiksi Venäjällä edullisen bensan tankkausta. Sitä ei nykyään saa tuoda Suomeen kanisterissa.

Suomalaisten intoa matkustaa Venäjälle rajoittaa paitsi Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja matkustuksen boikotointi periaatteessa, myös esimerkiksi koronatestit. Venäjä vaatii tuoretta koronatestiä maahan mennessä ja testit ovat Suomessa kalliita.

Suomessa on kritisoitu venäläisten viisumeita esimerkiksi sillä perusteella, että Suomen kautta venäläiset voivat lentää muualle maailmalle. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjältä on voinut lentää vain harvoihin maihin, kuten Turkkiin.

Viisumien rajoituksia toppuuttelevat perustelevat asiaa esimerkiksi sillä, että jo nyt monilla on pitkä viisumi, jolla voi joka tapauksessa tulla Suomeen ja jatkaa haluamaansa maahan. Lisäksi esimerkiksi työ-, opiskelu- ja sukulaisuussuhteiden vuoksi viisumille on tarve monille.

Korona rajoitti jo pitkään venäläistaustaisten vierailua sukulaistensa luona Venäjällä ja esimerkiksi isovanhempien tuloa Suomeen tapaamaan lastenlapsiaan.