Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Korkosuojan ottaneet hyötyvät nyt, sanoo OP: Suojista 85 prosenttia otettu 0–1 prosentin koroille – asuntolainojen kysyntä hidastunut helmikuusta alkaen

Pankkien asiakkailleen tarjoama korkosuoja on jo nykyisellä korkotasolla osoittautunut asiakkaille erittäin hyväksi ratkaisuksi, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio.

– Meillä korkosuojan ottaneista 85 prosenttia on suojannut korkotason välille 0–1 prosenttia, Ritakallio sanoi finanssiryhmän tulosinfossa.

Asuntolainaa ottaneet ovat alkuvuonna saaneet seurata nousevaa korkotasoa. 12 kuukauden euribor ylitti prosentin rajan ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, ja Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan puolella prosenttiyksiköllä.

Kesäkuun lopussa noin kolmannes finanssiryhmän henkilöasiakkaiden asuntolainoista oli korkosuojattu. Kiinnostus suojia kohtaan on kasvanut keväällä, mutta miinus- ja nollakorkojen ajan päätyttyä suojien hinnat ovat myös olleet nousussa.

Osakelasku söi tulosta

Korkojen nousu ei ole vielä tuonut apua OP:n omaan tulokseen. Ryhmän tulos ennen veroja oli huhti–kesäkuussa 270 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 296 miljoonaa.

Yrityspankki-segmentin tulos laski selvästi vuoden takaisesta. Sijoitustoiminnan nettotuotot jäivät 131 miljoonaa euroa pakkaselle. Laskua vuoden takaisesta tuli 240 miljoonaa. OP mainitsee sijoitusympäristön haastavaksi korkojen nousun ja osakekurssien laskun vuoksi.

Sen sijaan asiakasliiketoiminnan tuotot eli korkokate, vakuutuskate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat. Vakuutuskate nousi lähes puolella 252 miljoonaan euroon. Korkokate nousi vaimeammin: viitisen prosenttia 341 miljoonaan.

Ritakallio sanoo, että korkokatteeseen on luvassa isompi positiivinen vaikutus loppuvuonna. Euribor-korkojen nousu plussalle ehti Ritakallion mukaan näkyä toisen vuosineljänneksen aikana vain vähän aikaa.

Lisäksi korkokatetta parantaa se, että ohjauskorkojen noston myötä pankkien EKP:ssa oleville talletuksille maksama korko ei ole enää negatiivinen.

– Meilläkin on ollut 12 miljardia sijoitettuna EKP:ssa. Nyt sen korko tulee edes nollaan, joten se ei syö korkokatetta.

Pankkien määrä vähenee sataan ensi vuonna

OP kertoo, että vuoden alkupuoliskolla asuntokauppa ja asuntolainojen kysyntä oli kohtuullisen vilkasta, mutta laski viime vuoden vauhdista lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä tasoa.

– Helmikuun jälkeen se on hidastunut asteittain, mutta edelleen se on historiallisesti varsin korkealla tasolla, Ritakallio sanoi.

Alkuvuoden aikana pitkäaikainen sijoittaminen jatkui markkinoiden heilunnasta huolimatta. OP:n mukaan asiakkaat kuitenkin hajauttivat sijoitusten riskiä entistä enemmän sekä maantieteellisesti että eri omaisuusluokkien kesken. Yksityissijoittajat ostivat kesäkuussa kansainvälisiä osakkeita 70 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

Merkittävimmät epävarmuustekijät liittyvät Ukrainan sodan, koronaviruspandemian ja inflaation myötä korko- ja sijoitusympäristön muutoksiin sekä saamisten arvonalentumisten kehitykseen.

Eri osuuspankkien väliset yhdistymiset jatkuvat. Kesäkuun lopussa osuuspankkeja oli 117.

– Ensi vuoden aikana määrä painuu noin sataan, Ritakallio sanoi.