Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

YK: Haitin heinäkuisten jengiväkivaltaisuuksien jäljiltä yli 470 ihmistä joko saanut surmansa, haavoittunut tai kateissa

Haitissa ainakin 471 ihmistä on joko saanut surmansa, haavoittunut tai on kateissa rikollisjengien välisten heinäkuussa tapahtuneiden yhteenottojen seurauksena, kertoo YK.

Lisäksi maasta on YK:n tiedotteen mukaan raportoitu vakavista seksuaaliväkivaltatapauksista, jotka ovat kohdistuneet naisiin ja tyttöihin sekä poikiin, joita on rekrytoitu rikollisjengeihin.

Tiedotteessa ei eritelty, kuinka monta ihmistä on kuollut heinäkuun 8. ja 17. päivän välisenä aikana Port-au-Princen köyhällä Cite Soleilin alueella, josta väkivaltaisuuksista on raportoitu.

YK:n mukaan noin 3 000 ihmistä on jättänyt kotinsa ja ainakin 140 taloa on tuhottu. Kodeistaan paenneiden joukossa on myös vailla aikuista liikkuvia lapsia.

YK:n Haitin humanitaarisen avun koordinaattorin Ulrika Richardsonin mukaan humanitaariset tarpeet Cite Soleilissa ovat suunnattomat. Hän kertoo näiden tarpeiden myös kasvavan muun muassa köyhyyden, peruspalveluiden puutteen ja viimeaikaisten väkivaltaisuuksien vuoksi.

Vaikka YK:n järjestöt tarjoavat apua Cite Soleilissa, tarvitaan Richardsonin mukaan yhteisön kehittämiseksi kestävämpää lähestymistapaa.

Rikollisjengit ovat siepanneet lukuisia ihmisiä

Rikollisjengien toiminta jää pitkälti rankaisematta, ja ne ovat laajentaneet otettaan Haitin pääkaupungin Port-au-Princen slummien ulkopuolelle. Viime aikoina rikollisjengit ovat muun muassa tehneet sieppauksia.

Tämän vuoden kesäkuussa sieppauksia oli ainakin 155, ja toukokuussa vastaava lukema oli 118, kertoo ihmisoikeusasioita selvittävän keskuksen julkaisema raportti.

Karibialla sijaitsevan saarivaltion pääministeri Ariel Henry ei ole kommentoinut heinäkuisia väkivaltaisuuksia.

Maa on ollut keskellä poliittista kriisiä, jonka juuret ovat vuoden 2016 vaaleissa. Tilannetta pahensi entisestään presidentti Jovenel Moisen salamurha viime vuoden heinäkuussa. Moise ammuttiin, kun aseistettu ryhmä tunkeutui hänen kotiinsa.