Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Miten sähköpotkulauta pitikään pysäköidä? Viranomaiset kertovat

Katukuvaan kasvavin määrin ilmestyneet skuutit eli sähköpotkulaudat, viralliselta nimeltään kevyet sähköajoneuvot, ja niiden pysäköiminen tieliikennelain vastaisesti ovat aiheuttaneet harmitusta muun muassa tienkäyttäjille, kaupungeille ja muille viranomaisille. Nyt viranomaiset kertovat, miten sähköpotkulaudat pitäisi oikeasti pysäköidä.

Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto poliisihallituksesta muistuttaa, että kevyiden sähköajoneuvojen pysäköintiä koskee samat säännöt kuin muitakin ajoneuvoja.

– Ne tulee pysäköidä tien oikealle puolelle, mutta taajamassa on mahdollista pysäyttää ja pysäköidä tien vasemmalle puolelle myös kaksisuuntaiselle tielle, jos pysäköinti ei vaaranna eikä haittaa liikennettä.

Kuluneena kesänä epäselvyyttä on liittynyt erityisesti siihen, saako kevyen sähköajoneuvon pysäköidä jalkakäytävälle. Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immonen sanoo, että kyllä saa.

– Jalkakäytävälle ja pyörätielle saa pysäköidä samoin edellytyksin kuin fillarilla ja mopolla.

– Tällöinkin kevyt sähköajoneuvo on pysäköitävä jalkakäytävän ja pyörätien suuntaisesti ja mahdollisimman lähelle näiden reunaa. Kevyttä sähköajoneuvoa ei saa pysäköidä jalkakäytävän tai pyörätien keskelle tukkeeksi, eikä muutenkaan siten, että siitä aiheutuu vaaraa turvallisuudelle tai haittaa liikenteelle korostaa vuorostaan Väyläviraston liikenteenohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori.

Tieliikennelain vastainen pysäköinti tulee arvioiduksi joko pysäköintivirheenä tai liikennerikoksena. Poliisi ja kunnallinen pysäköinninvalvonta voivat puuttua virheelliseen pysäköintiin pysäkointivirhemaksulla. Liikennettä vaaraavasta pysäköinnistä voi saada myös sakon. Virheellisesti parkkeerattu kevyt sähköajoneuvo voidaan siirtää tieltä pois esimerkiksi varastoon, jos se vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Poliisi, Traficom ja Väylävirasto korostavat, että kevyen sähköajoneuvon kuljettajan tärkeimpiä velvollisuuksia on noudattaa tieliikennelakia sekä olosuhteiden mukaista huolellisuutta ja varovaisuutta. Liikenne on turvallista ja sujuvaa, kun kaikki noudattavat liikennesääntöjä.