Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suositun venäläisyhtye DDT:n keikkoja peruttu – saattaa lisätä tyytymättömyyttä hallintoon

Suositun venäläisen rockyhtye DDT:n piti esiintyä elokuussa Ukrainan rajan lähistöllä Voronezhin rockfestivaaleilla. Venäläinen talouslehti RBK kertoo kuitenkin, että DDT:n esiintyminen on peruttu.

DDT:n keulahahmo Juri Schevtshuk on aiemmin kritisoinut ”sotilaallista erikoisoperaatiota” eli Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Uutissuomalainen kertoi aiemmin, kuinka Shevtshuk totesi esimerkiksi Ufan keikallaan, että ”isänmaa ei ole presidentin perse, jota pitää koko ajan nuolla”.

Schevtshuk muistutti, että ”isänmaa on köyhä mummo myymässä perunoita rautatieasemalla”. Tällä hän kritisoi maassa vallitsevaa köyhyyttä.

Konsertin jälkeen rokkaria puhutettiin takahuoneessa ja hänen syytettiin halventaneen Venäjän armeijaa.

Sittemmin asian jatkokäsittely siirtyi Pietariin, jossa rokkari asuu.

Syytettä ei kuitenkaan ainakaan vielä tuolloin nostettu, sillä pietarilaisen tuomioistuimen mukaan Ufassa laadittu asiakirja oli tehty huolimattomasti ja se palautettiin Ufaan. Sen jälkeen mahdollinen syyte on ollut epäselvä, sillä papereita on siirrelty Ufan ja Pietarin välillä.

DDT ja sen keulahahmo Shevtshuk ovat erittäin suosittuja ja rakastettuja Venäjällä. Shevtshuk on monien kansallisten tunnelmien tulkki. Hän on kritisoinut aiemminkin hallintoa, mutta hän vaikuttaa kuitenkin tuntevansa rajansa nykyisessä tilanteessa – sitä paitsi hän on rokkari, eikä missään nimessä poliitikko.

Shevtshuk, kuten monet muutkin nykyhallintoon Venäjällä kriittisesti suhtautuvat ovat kuitenkin patrioottisia. Shevtshuk rakastaa kotimaataan Venäjää, eikä halua paeta länteen.

Pietarilaisen uutissivusto Fontankan käsiinsä saaman listan mukaan venäläisten suuresti rakastama, vuosikymmeniä pinnalla ollut, yli kuusikymppinen rokkari on kuitenkin julistettu ”ei-toivotuksi” Venäjällä. Tätä listaa olisi jaettu festivaalijärjestäjien kesken.

Myös esimeriksi Shevtshukin Moskovan keikka on peruttu. Rokkarin kansansuosio on kuitenkin niin kova, että mikäli hän ajautuu kovin näkyvästi hallinnon hampaisiin, tämä saattaa lisätä kansan tyytymättömyyttä.

Fontankan mukaan elokuisen rockfestivaalin pääesiintyjiksi ilmoitettiin aiemmin juuri DDT sekä valkovenäläinen vaihtoehtoyhtye Bi-2, jonka esiintyminen on nyt niin ikään peruttu. Myös Bi-2 on ollut Fontankan käsiinsä saamalla ”ei-toivottujen” esiintyjien listalla.

Lehden mukaan elokuisen festivaalin järjestelytoimikunta on perunut näiden kahden yhtyeen esiintymisen. Maan hallinto on kuitenkin vakuuttanut, ettei sillä ole tekemistä asian kanssa.

– Voronezhin alueen hallitus ja kuvernööri eivät vaikuta yksityisen festivaalin konserttiohjelmaan, aluehallinnosta viestittiin RBK-lehdelle.

DDT ja Bi-2-yhtyeet eivät ole suostuneet kommentoimaan RBK:lle mitenkään Voronezhin keikkojensa peruutuksia.