Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomesta lähtee kymmeniä palopelastajia avustamaan Kreikkaa maastopalojen sammutustöissä – lämpöaallon pelätään jatkuvan elokuulle

Suomesta lähtee kymmeniä palopelastajia avustamaan Kreikan maastopalojen sammutustöissä, kertoo Pelastustoimi. Ensimmäinen ryhmä suomalaispelastajia lähtee Kreikkaan elokuun alussa.

Kreikkaan lähtee yhteensä noin 50 suomalaista vakituisista ja vapaaehtoisista palokunnista. Suomen delegaation johto, pelastusjohtaja Peter Johansson ja palomestari Petri Lyttinen, tulevat Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

– Sammutustöihin osallistuu henkilöstöä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon pelastuslaitosten alueelta. Meidän vastuullamme on myös viranomaisten välinen yhteydenpito, palomestari Lyttinen kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset varautuvat uuteen maastoon

Suomalaisryhmät työskentelevät Kreikassa kerrallaan kaksi viikkoa. Elokuun puolivälissä on vuoronvaihto.

– Kreikassa saattaa olla jopa 40 astetta lämmintä, ja maastokin on erilaista kuin mihin olemme Suomessa tottuneet, Lyttinen toteaa haasteista, joihin suomalaisten tulee olla varautuneita.

Kreikassa paloi viime vuonna maata lähes 130 000 hehtaaria. Uuden katastrofin torjumiseksi Kreikka pyysi kansainvälistä apua maastopalojen sammuttamiseen jo ennalta. Suomen lisäksi moni muu Euroopan maa on vastannut avunpyyntöön.

Pelastustoimen mukaan Euroopan unioni rahoittaa tehtävän, kun Kreikka taas vastaa esimerkiksi palopelastajien majoituksesta ja ruoasta.

Palo uhkaa kansallispuiston korppikotkia

Kreikassa riehuu kolme maastopaloa pohjoisessa, etelässä ja itäosassa maata. Viimeisimpien tietojen mukaan yli 300 kreikkalaista palopelastajaa, kaksi lentokonetta ja neljä helikopteria ovat koettaneet sammuttaa paloa Dadian kansallispuistossa, Evrosin koillisosassa. Maastopalo on roihunnut alueella viime torstaista saakka.

Dadian kansallispuisto tunnetaan muun muassa mustista korppikotkistaan ja kymmenistä muista eläinlajeista, kuten perhosista ja lepakoista. Tuli on tuhonnut jo lähes 500 hehtaaria metsää Dadiassa, ja paksu savu pakotti evakuoimaan Dadian kylän viikonloppuna.

Lisäksi viikonloppuna suomalaistenkin suosiman Lesboksen turistikohteessa evakuoitiin satoja turisteja ja asukkaita Vateran rantakylästä. Stravrosin kylä Lesboksella oli myös tyhjennetty ihmisistä.

Viime viikolla evakuoitiin myös satoja ihmisiä Ateenan lähellä, jossa vuoristossa syttynyt maastopalo vaurioitti koteja myrskytuulien jälkeen.

Lämpöaalto ja voimakkaat tuulet edistävät palojen leviämistä ja vaikeuttavat pelastustöitä. Lämpöjakso alkoi viikonloppuna ja sen odotetaan jatkuvan elokuulle saakka.

Etelä-Euroopassa tulipalot ovat polttaneet tänä vuonna jo tähän mennessä enemmän maata kuin mitä liekit tuhosivat vuonna 2021. Metsää ja maastoa on sammutettu Kreikan lisäksi ainakin osissa Ranskaa, Espanjaa ja Portugalia.

Lähteenä myös AFP.