Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Yön uutiskooste | Suomen lääkehuollon tilanne on melko hyvä, Reetta Hurske jäi yli 13 sekuntiin 100 metrin aitajuoksun MM-välierissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomen lääkehuollon tilanne melko hyvä - koronapandemia on tuonut globaalisti pulmia lääkkeiden saatavuuteen

Koronapandemia on tuonut globaalisti pulmia myös lääkkeiden saatavuuteen, kertoo Timo Mauriala Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Hänen mukaansa Suomen lääkehuollon tilanne on nyt kuitenkin melko hyvä.

Suomessa saatavuushäiriöiden syyt ovat useimmin tuotantoon liittyviä. Pulmia ei ole ollut niinkään valmiiden lääkkeiden kuljetuksessa vaan raaka-aineiden saamisessa tuotantolaitoksille.

Maurialan mukaan Kiinassa on jouduttu koronasulkujen takia pistämän kiinni myös lääkkeiden tuotantolaitoksia. Hän muistuttaa, että Kiina ja Intia ovat maailman keskeiset lääkkeiden tuottajamaat.

Ukrainan sota ei sen sijaan ole Maurialan mukaan vaikuttanut lääkkeiden saatavuuteen Suomessa.

Tänään lämpötila voi kivuta hellelukemiin, loppuviikon sää on epävakainen

Tänään lämpötila voi maan etelä- ja keskiosissa nousta jopa hellelukemiin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lappiin on tulossa sadealue Ruotsista ja yksittäisiä sadekuuroja saattaa tulla Lapin pohjois- ja luoteisosissa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Tuukka Keräsen mukaan tiistaista eteenpäin sää näyttää epävakaiselta.

Tiistaina sadetta ja ukkosta on Keräsen mukaan luvassa koko maassa. Sade liikkuu tiistain aikana kohti itää, ja keskiviikkona voidaan vielä nähdä hyvin yleisesti joitain kuuroja.

Lämpötilat ovat vielä tiistaina noin 20 asteen tietämillä. Tiistain jälkeen helteitä ei ole näköpiirissä, vaan lämpötila putoaa 20 asteeseen tai jopa hieman sen alle.

Jaakko heittää kylmän kiven veteen tänään

Tänään vietetään Jaakon päivää.

Vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven veteen 25. heinäkuuta. Tämän on uskottu aiheuttavan vesien viilentymisen ja säiden kääntymisen syksyisemmäksi.

Suomen Epätieteellisen Seuran perinteenä on ollut heittää Jaakon kylmä kivi Helsingin Kauppatorin kupeessa olevaan merivesialtaaseen. Heitto tapahtuu tänään kello 12.

Seura on heittänyt kiven veteen jo vuodesta 1995 lähtien.

Ammattiliitot penäävät EU:lta lämpötilarajaa ulkotyöläisille hellekuolemien jälkimainingeissa

Ammattiliitot ovat penänneet Euroopan komissiota asettamaan enimmäislämpötilarajan ulkona tehtävälle työlle.

Pyyntöä edelsi kolmen ihmisen kuolema kesken työvuoron viime viikon korventavan helleaallon aikana. Kuolemat sattuivat Espanjan pääkaupungissa Madridissa ja sen laitamilla.

Osalla EU:n jäsenmaista on lainsäädäntöä, joka rajoittaa korkeissa lämpötiloissa työskentelyä. Lämpötilarajat tälle kuitenkin vaihtelevat, eikä monilla valtioilla ole lainkaan kansallisia hellerajoja ulkotyölle. (Lähde: AFP)

Kanadassa vierailevan paavin on määrä pyytää anteeksi alkuperäisväestön kohtelua sisäoppilaitoksissa

Paavi Franciscus on vierailulla Kanadassa, jossa hänen odotetaan pyytävän anteeksi vuosikymmeniä jatkunutta kaltoinkohtelua alkuperäiskansoihin kuuluville lapsille tarkoitetuissa katolisen kirkon pyörittämissä kouluissa.

Kanadassa on ollut yhteensä 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin 1800-luvun lopulta aina 1990-luvulle kaikkiaan noin 150 000 lasta. Näissä oppilaitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, ja yli 4 000:n on kerrottu kuolleen sairauksien ja heitteillejätön vuoksi.

Vuoden 2021 keväältä lähtien otsikoihin ovat nousseet kouluihin liittyvät hautalöydöt. (Lähde: AFP)

Reetta Hurske jäi yli 13 sekuntiin 100 metrin aitajuoksun MM-välierissä

Reetta Hurske on karsiutunut 100 metrin aitajuoksussa Eugenen MM-kisojen loppukilpailusta. Hurske jäi välierässään viimeiseksi ajalla 13,15. Hän oli erien aikavertailussa 23:s eli viimeistä edellinen.

Viimeinen loppukilpailupaikka heltisi aikavertailusta ajalla 12,50.

Nigerian Tobi Amusan oli välierien nopein maailmanennätysajalla 12,12.

Nigerialaisen aika rikkoi aiemman ennätyksen vuodelta 2016. Edellinen ennätysaituri oli Yhdysvaltain Kendra Harrison ajalla 12,20.

Norjan Jakob Ingebrigtsenille kultaa 5 000 metrillä

Norjan Jakob Ingebrigtsen on juossut kultaa miesten 5 000 metrillä yleisurheilun MM-kisoissa Yhdysvaltain Eugenessa. Norjalaisen aika oli 13.09,24.

Toiseksi kisassa sijoittui Kenian Jacob Krop, joka ylitti maaliviivan ajalla 13.09,98.

Pronssia nappasi kauden parhaimmalla tuloksellaan Ugandan Oscar Chelimo. Hänen aikansa oli 13.10,20.

Tokiossa matkalla olympiakultaa voittanut Ugandan Joshua Cheptegei sijoittui kisassa yhdeksänneksi. Cheptegein hallussa on 5 000 metrin maailmanennätys. (Lähde: AFP)